teeltgeluid

'Hittegolf werkt nog door in juni-planting komkommer'

"Eigenlijk wil je het niet voor zo'n derde teelt, maar we gaan dit keer toch tussenplanten", zegt komkommerteler Rob Coolen in Ell.

Het gewas dat vervangen gaat worden (planting 22/5) heeft een lage ziektedruk en geen meeldauw. Bovendien staan er net veel bloemen op en de prijzen zijn vrij goed. Hier kan je sowieso een of twee weken langer mee door. Het gewas is vrij open, ook omdat we steeds veel blad hebben geplukt. Dus het moet mogelijk zijn de nieuwe teelt voldoende kracht mee te geven voor het najaar.

Traag herstel

Vorige week was de productie teruggevallen van 6 stuks (week 31) naar 3,5 stuks per vierkante meter. Dat is nog een gevolg van de hittegolf van begin juli. Met een etmaaltemperatuur van 26 graden krijg je een zwakke vruchtaanleg. De hitte heeft bij de planting van 19/6 nog grotere gevolgen gehad die nog steeds doorwerken. Het waren planten met zwakke wortels bij het poten. Toen daar de hitte overheen kwam zijn ze te spits naar de draad gegroeid. Schermen, dakberegening en uiteindelijk krijten konden niet voorkomen dat de ranken heel dun werden en vruchtafstoting plaatsvond. De plant herstelt zich nu hoewel de scheutgroei traag verloopt. De ranken dreigen nu te waterig te worden en de bloemen te dik, dus ik mis nog steeds balans in de plant. De overgang naar de rank verloopt te traag. Het gewas wordt op 17/9 vervangen door een herfstteelt tomaat.

Voorgeschreven ras is niet verkeerd

Het derde gewas is net na de hittegolf (7/7) geplant maar heeft er nog wel wat van meegekregen. De planten waren wat dun bij aflevering met zwakkere wortels. We hebben meteen Proplant erbij gedruppeld om Pythium te voorkomen. Vorige week dinsdag is de oogst van deze planting gestart. Het ziet er goed uit. Voor alle tweede en derde teelten wordt het ras Roxane gebruikt. Sinds 2011 leveren we de komkommers aan BelOrta en daar wordt de rassenkeuze voorgeschreven. Maar dit ras is zo verkeerd nog niet als je het vergelijkt met de proefrassen die ik al jaren uittest. Roxane geeft voldoende kracht en kwaliteit.

Veel extra arbeid

Om de laatste vruchten van de vroege zomerplanting meer kracht mee te geven heeft Coolen de voornacht verlaagd naar 17 graden. De juni-planting wordt juist vlak gestookt, rond 19 graden, om de overgang naar de rank te stimuleren. De eerste ranken zijn daar over de draad gelegd maar de verschillen zijn groot. We moeten er minstens vier keer doorheen voor alles is gedaan. Tussen de eerste en de laatste keer toppen komt twee weken te zitten. Dat kost veel extra arbeid.

Onder controle

De gewasbescherming is goed onder controle. Omdat Roxane gevoelig is voor meeldauw wordt vrijwel iedere week een keer Rocket of Fungaflor gebruikt met de lvm. Tegen Mycosphaerella is in de mei-planting een keer preventief Luna gespoten. Voor de latere plantingen wacht hij nog even tot de ranken er goed uit zijn en er veel bloemen zijn zodat het middel het meeste effect heeft. Aan plagen is het vrij rustig. Spint is geen enkel probleem. In de meiplanting zijn de spintroofmijten nog verspreid met de blazer. In de langere teelten worden zakjes uitgehangen. In zakjes overleven de roofmijten langer als ze geen ander voedsel hebben. Daarnaast is swirskii uitgezet en zijn er kaartjes met Encarsia opgehangen tegen wittevlieg.

Of registreer je om te kunnen reageren.