teeltgeluid

'De tomatenproductie ligt de hele zomer al hoog'

"Door de hitte hebben we bij Foronti wat miszetting gekregen maar de gewassen hebben het prima doorstaan", zegt vleestomatenteler Wouter Moerman in Maasbree.

De kwaliteit van de grove vleestomaten was wel even wat minder met wat zwelscheurtjes en een enkele groenkraag. Wat wil je ook: deze vruchten wegen bijna 300 gram. Maar het is binnen de perken gebleven. Sinds eind week 30 is het al weer veel beter. En ze zijn wel altijd goed stevig gebleven.
Tijdens de hittegolf hebben de tiksproeiers op het kasdek aangestaan. Ze gingen aan als het buiten boven 31 graden kwam en de rv onder 50 %. Daardoor bleef in de kas de temperatuur al gauw een paar graden lager en de rv 15 procent hoger. Maar je moet het gewas ook niet gaan verwennen. Uiteindelijk hebben ik ze dit jaar nog maar 5 dagen gebruikt. Voor de daksproeiers wordt water uit het regenbassin gebruikt, voor de voeding komt al het water uit de bron.

Veel CO2

De watergift en de start- en stoptijden zijn afhankelijk van het licht. Op donkere dagen stopt het druppelen soms al om 15 uur met water geven. De nachtbeurten blijft sinds een paar weken achterwegen. Na de langste dag moet je er voorzichtig mee zijn. Per nacht probeer ik het vochtgehalte van de mat 12 procent omlaag te krijgen. De wortels zien er nog super uit. Gelukkig heb ik hier nog nooit crazy roots gezien.
De hele zomer wordt veel CO2 gedoseerd, zelfs tijdens de hittegolf. De buffer was voor de hitte kwam al aardig leeg gemaakt en toen werd de stroom overdag behoorlijk duur dus bleef de wkk volop draaien. De warmte raakten we weer kwijt door in de nanacht buizen van 40 tot 50 graden aan te houden. Bij nachten van 22 graden maakt 0,3 graden erbij ook niet veel uit.

Effect van hitte verschilt

Aan het gewas van Foronti is niets van de hitte terug te zien. Het gewas wordt bijna te sterk. Het is alleen maar harder gaan groeien doordat het hier en daar een vruchtje mist. Aan het ras Kanavaro zijn wel wat sporen van de hitte overgebleven. Het blad is korter en de vruchten zijn fijner geworden, precies zoals je verwacht. Maar de zetting is wel op peil gebleven. De plantbelasting is circa 105 vruchten met een oogstgewicht van 150 tot 170 gram. Bij Foronti is de plantbelasting ongeveer 75 vruchten per vierkante meter.

Hoge zomerproductie

Doordat Kanavaro een paar trossen meer aanmaakt en er 5 vruchten (1 meer) per tros worden aangehouden komt de totaal productie van beide rassen vrijwel even hoog uit. De producties van beide zijn nu zo goed dat de achterstand die door het donkere voorjaar was opgelopen al ruim is ingehaald. We hadden net voor de hittegolf een weekproductie van 1,9 kilo per vierkante meter, maar verder ligt de productie de hele zomer al hoog. We hadden zelfs een paar weken van boven 3 kilo. Die hoge producties zetten de prijzen helaas onder druk waardoor de inkomsten erg tegenvallen. Je kunt beter maar even 1,5 kilo plukken als de prijzen daardoor zouden herstellen.

Biology as usual

De biologische gewasbescherming verloopt zoals het meestal gaat. Eigenlijk is Macrolophus nog het grootste probleem. Die hebben we moeten corrigeren omdat ze bloempjes gingen aanprikken terwijl de zetting toch al wat moeilijker ging. Door Calypso of Spruzit door de koppen te spuiten is de populatie aardig uitgedund. Je doet het natuurlijk liever niet want nu moeten we wittevlieg extra in de gaten gaan houden. Ondanks de vele vogels heeft hij de rupsen een keer met Altacor moeten bestrijden en tegen spint heeft hij plaatselijk Phytoseiulus uitgezet. Waarschijnlijk moet ik de spint later nog een keer plaatselijk corrigeren. Eigenlijk verloopt de gewasbescherming elk jaar vrijwel hetzelfde.

Foto

  • De kwaliteit van de Foronti-vleestomaten was even wat minder maar is nu weer prima. "We hebben het wel over tomaten van 300 gram."

    De kwaliteit van de Foronti-vleestomaten was even wat minder maar is nu weer prima. "We hebben het wel over tomaten van 300 gram."

    Foto: Bert Jansen

Of registreer je om te kunnen reageren.