teeltgeluid

'Het loopt eigenlijk wel op rolletjes met dit nieuwe aubergineras'

"De twee weken na de hittegolf hebben we wat minder geoogst dan ik had verwacht. Dat verbaasde me eigenlijk wel want het gewas staat er nog steeds mooi op en er hangt genoeg aan. Maar door het warme weer is de snelheid er waarschijnlijk wat uit geraakt", zegt Piet van Onselen uit 's-Gravenzande.

Toch ben ik nog steeds tevreden met het nieuwe ras 10-122. De weekproductie was voor de hete periode 8 weken lang gemiddeld 2,5 kilo per vierkante meter. De totale productie ligt voor op de prognoses die we voor onszelf gesteld hebben. En de kwaliteit is ook steeds prima gebleven. Tijdens het hete weer bleef de vrucht mooi donker en stevig. Het gewas is nog steeds sterk genoeg, maar ook generatief en beheerst. De lengtegroei valt mee en hij draait lekker snel dus met de arbeidsbehoefte valt het ook mee. De zetting is steeds goed gebleven. Hij zet gemakkelijk bij donker weer maar ook als het heet is blijven de bloemen eraan zitten. In de tralie met het ras Beyoncé zag je wel af en toe een bloemetje vallen.

CO2 blijft belangrijk

Het is, zo dicht bij de kust, maar een dag 35 graden geweest. De andere dagen van de 'hittegolf' was het 24 tot 28 graden. Ondanks die warmte en de open ramen kon de CO2-concentratie op 400 ppm gehandhaafd worden. Er staat wel eens een pijp in van 50 graden, ook op hetere dagen. Ik streef ernaar om de buffer om 9 uur 's morgens voor 70 procent leeg te hebben zodat de wkk de hele dag kan blijven draaien. Bij voldoende licht worden de luchtramen aan het eind van de dag geknepen. Om 17 uur gaat de luchtinstelling van 28 graden naar 30 graden tot een half uur voor zonsondergang.

Zwarte trips breidt niet uit

Ook qua gewasbescherming gaat het voorspoedig. Zwarte trips is verrassend genoeg al wekenlang op een laag niveau. Ik heb een keer een behandeling met Tracer uitgevoerd tegen de zwarte trips. Ze waren niet helemaal weg maar je ziet nu toch ook geen uitbreiding." Waarom de swirskii geleidelijk op een lager niveau is gekomen, is niet helemaal duidelijk. "Ik hoor dat het op meer bedrijven het geval is. De lage populatie swirskii geeft wel een ongemakkelijk gevoel. Er zit wat wittevlieg dus die houd ik goed in de gaten. Misschien dat ik er dit jaar eerder iets tegen moet doen." Er zitten wat wantsen maar tot nu toe is dat geen al te groot probleem. Ook de aantasting van gekke wortels is dit jaar laag gebleven en Mucor is nog niet voorgekomen. "Het loopt dus eigenlijk wel op rolletjes.

Of registreer je om te kunnen reageren.