teeltgeluid

'Meer uit teelt halen met meer stengels'

Bij firma Reijm en Zonen in Berkel en Rodenrijs worden begin week 25 de laatste komkommers van de eerste hogedraadteelt eraf gehaald. Eerst de grotere sorteringen, direct erachteraan gevolgd door een rondje om de resterende kleinere oogstrijpe vruchten er af te halen.

Piet Reijm: "Er komen nog een hoop komkommers af. Gisteren sneden we bijna 3 komkommers per vierkante meter. Maar nadat de kop eruit is gehaald, dun je niet meer. Al die komkommers ben je nu aan het oogsten."

De kwaliteit in het staartje van de teelt is nog prima. "Het ziet er nog schitterend uit. Het zijn echt nog superkomkommers." Vanwege gemiddeld iets minder buitenlicht heeft hij wel 5 tot 6 komkommers minder gesneden dan vorig jaar.

Overdag wordt 20 graden Celsius aangehouden, in de nacht 17 graden.

Gewas onder de goot

Het oude gewas wordt niet afgevoerd uit de kas, maar wordt onder de hangende teeltgoten gegooid. "Vorig jaar hebben we dat ook gedaan. Het geeft een hele rustige teeltwisseling."

In de komende teelt komt opnieuw het ras Hi Power te staan. Maar wel op 2,5 planten per vierkante meter in plaats van zoals vorig jaar 2 planten. "We hebben het idee dat er meer uit te halen moet zijn met meer stengels per vierkante meter. Je kunt wel met setjes gaan werken, maar er moeten toch ook voldoende stengels staan."

Om op de gewenste plantafstand uit te komen, vraagt wel een gebruiksaanwijzing. "We hebben twee soorten planten besteld, steeds twee duoppotten en een enkele pot op een mat. Eerst wilden we eenvoudiger drie duo's, maar dan zouden we op drie stengels per vierkante meter uitkomen. Dat vonden we toch een stapje te ver gaan."

Alert op trips

De huidige teelt is biologisch beëindigd. Plagen bleven goed onder controle. Wittevlieg is bijna de moeite niet waard. Tegenover de paar tripsen zit er voldoende swirskii. "Maar je moet er alert op zijn. Een of twee tripsjes in een plant vallen niet op, maar die ga je straks wel zien als ze op een kleine jonge plant zitten."

Van schimmelziektes heeft het gewas in de eerste teelt ook geen last gehad. "Dat blijft altijd afwachten. Vorig jaar vonden we op het eind van de teelt een paar stipjes meeldauw. Het ging toen toch nog heel hard, een paar dagen voor het gewas er uit moest. Dit jaar hebben we wel behoorlijk Serenade gespoten. Over het resultaat daarvan zijn we heel tevreden."

Of registreer je om te kunnen reageren.