weblog

KCB: trostomaten uitschieter

In week 24 zag ik glasgroenten van diverse herkomsten. De kwaliteit hiervan was niet altijd top, zoals je dat in deze periode wel zou verwachten.

Uitzondering hierop waren de trostomaten, van klein tot groot, die er prima bij stonden. De losse tomaten waren ook van goede kwaliteit maar doordat de kroontjes bijna volledig ontbraken, presenteerden deze maar matig. Voordeel van het ontbreken van de kroontjes is wel dat kroonschimmel onmogelijk is, maar vooral ook dat open beschadigingen ontbraken.

Bij de paprika's zag ik prachtige partijen, afgewisseld met mindere. De mindere kwaliteit werd vooral veroorzaakt doordat de spanning eraf was. In de sortering 261-301 millimeter trof ik een aantal 'bovenmaatse' vruchten aan. De tolerantie hiervoor werd niet overschreden maar zorg er wel voor dat deze sortering geen vergaarbak wordt van alle te zware vruchten. Prachtige partijen kwamen vooral in deze grove sortering voor.

Komkommers waren gewoontjes van kwaliteit. Een paar partijen hadden korte dikke vruchten, andere partijen langere maar deze waren weer wat heterogeen van vorm en kleur. In de kromme komkommers zag ik dat er rechte klasse II was meeverpakt. Dat is niet de bedoeling van deze sortering. De kwaliteit van de vruchten moet klasse I zijn, behoudens de kromming.

Tot slot zag ik aubergines, die wat minder fraai waren dan we gewend zijn. Zachte vruchten vertoonden drukplekken en deze lagen in een doos met wat rijpere en lichtergekleurde vruchten. Bovendien kwam er een enkele keer tripsbeschadiging aan de vrucht voor.

Samengevat was de kwaliteit van de glasgroente voldoende met een uitschieter in de trostomaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.