teeltgeluid

'Diffuus glas heeft tomatenplant enorm geholpen'

"Het gewas staat te groeien alsof het nog heel jong is maar de 31-ste tros bloeit al", zegt Pieter Geerts van Meer Fresh Product in Meer. De productie van de belichte Merlice in de nieuwe kas ligt ruim boven de prognose en ook de kwaliteit is heel goed.

De grofheid van de vruchten is gemiddeld 155 gram. Dat is hoog genoeg. Daarboven neemt de kans op kwaliteitsproblemen alleen maar toe en het gewas groeit zo beter door. Het 50 procent diffuus glas heeft de plant enorm geholpen. Op die paar tropische dagen gaf het gewas geen krimp terwijl het in de andere kas wel moeilijk werd. Dat was goed te zien aan de CO2. In de andere kas liep de CO2-concentratie op naar 1100 tot 1200 ppm, maar onder diffuus glas nam het gewas nog volop CO2 op en kwam de concentratie niet hoger dan 400 ppm. Het energiegebruik ligt nog behoorlijk hoog met circa 0,75 kuub per vierkante meter per week. Je gebruikt in zo'n belichte teelt toch meer minimumbuis omdat je de tomaten er snel af wilt hebben. Bovendien vraagt diffuus glas meer energie omdat de kas bij koel en donker weer minder opwarmt.

Het gewas laat zich nog steeds prima te sturen. "Zodra het wat zwaarder wordt verhoog ik de etmaaltemperatuur en na een paar dagen zie je al het effect en kan je het rustiger aan gaan doen." Door het koude voorjaar hebben de lampen nog lange tijd geholpen bij het opwarmen van de kas in de ochtenduren. "Tot half mei gingen ze nog steeds aan tussen 6 en 9 uur. Zelfs eind mei is het nog een keer voorgekomen op een donkere regenachtige dag."

Preventieve neusrot-maatregel

Op de paar hete dagen gingen de ramen 's morgens vroeg al helemaal open. Op andere dagen hanteerde Geerts de standaardinstellingen van 20,5 graden plus 1 graad lichtverhoging tot 19 uur, een voornacht van 14,5 graden en een nanacht van 17 graden plus 1 graad op lichtsom. Na een warme dag gaat de nanacht pas na 2 uur in.
De watergift varieert enorm ook per dag. "Dagen met 3.000 Joules wisselen af met dagen van 1100 tot 1300 Joules. We hebben op een zonnige dag al 11 liter per vierkante meter gegeven, bijna het dubbele van een donkere dag." Standaard start de watergift om 9 uur of na 85 Joules aan licht. Op warme dagen gaat het druppelen door tot 19 uur, anders tot 16 of 17 uur. De ec van het druppelwater wordt op licht (500-700 Watt) verlaagd van 3,0 naar 2,7. Daarmee blijft de ec in de mat net onder 4 mS/cm. Op extreem warme dagen wordt bovendien het calciumgehalte wat verhoogd en dat van kalium verlaagd. "Iedereen zegt dat Merlice niet gevoelig is voor neusrot, maar het heeft wel een hogere vrucht dus ik doe het uit voorzorg. Zes weken geleden zag ik bij een op de tien planten een vruchtje met een puntje. Misschien is zo'n lange plant toch gevoeliger."

Tuta bijna verdwenen

Het gewas groeit nog zo goed dat er nog steeds eens per twee weken een blaadje uit de kop wordt gehaald. "Zolang het weer zo koel blijft hoeft het gewas echt niet dichter gehouden worden." Tussen half december en begin maart zaten er wel wat verdroogde puntjes aan de bladeren, maar dat heeft geen problemen opgeleverd. "We hebben nog steeds nul komma nul Botrytis." Ook is er nagenoeg geen wittevlieg te vinden. Macrolophus zit er voldoende maar ook weer niet te veel. Wel heeft hij begin mei twee keer Xentari gespoten tegen rupsen en Tuta absoluta. "De rupsen waren verdwenen maar de Tuta bleef toenemen. Toen heb ik het gewas een keer met Altacor behandeld. Daar wilde ik zo lang mogelijk mee wachten omdat het nu nog goed werkt. Maar toen ik gangetjes in het blad ging zien moest het echt. De eerste twee weken vonden we nog veel motjes in de feromoonvallen maar daarna bijna niet meer."

Of registreer je om te kunnen reageren.