teeltgeluid

'Vruchttemperatuur in de gaten houden'

Begin week 20 dacht Wim Verberne in Asten dat zijn Marduro wel eens behoorlijk in de groei zou gaan schieten.

"We zagen toen nog niets aan zetting. Ondanks dat dit eigenlijk wel zou moeten kunnen. Want we hadden al een paar weken behoorlijk gesneden, met meer dan een kilo per week. Maar eind van die week kregen we toch zetting, en telden we een vrucht per stengel. Dan zijn er weer ongeveer 7 per vierkante meter aangezet." De ruime hoeveelheid zon van de afgelopen weken hielp mee om de gewasgroei om te buigen naar zetting. "maar we houden toch behoorlijk wat topwerk." Ook door de vrij korte schakeling van het gewas moet het koppen en indraaien kort bijgehouden worden.

Secuur snijden

De vruchten die er nu hangen zijn grof, met een vruchtgewicht van zo'n 210 gram. "Ze hangen op een kluitje, omdat ze uit een periode komen met veel zetting van 8 tot 10 vruchten. Daarom moeten we secuur snijden om de eerste vruchten er netjes tussenuit te oogsten."

In week 20 is er een halve kilo gesneden. "Ze zijn nu vooral overal bruin aan het verkleuren. Na Pinksteren zal het goed los gaan komen." Het vruchtbehang was 27 vruchten per vierkante meter, nog afkomstig van de zetting van week 15 tot 17. Het loopt nu op naar 34 vruchten per vierkante meter.

Wind en zon

Verberne houdt steeds etmaaltemperaturen aan van 22 tot 23 graden Celsius. Met veel harde noordoosten-wind in combinatie met veel instraling is het goed opletten met de klimaatregeling. "Als je de ramen moet knijpen, zodat ze er niet uit waaien, is het nodig om op tijd de vruchttemperatuur te meten. Als je ziet dat die op gaat lopen naar 43 of 44 graden, en je instraling blijft houden, dan moet je gaan schermen om geen vruchtverbranding te krijgen."

Vanwege de hoge temperaturen kan hij de luchting niet te ver op laten lopen. Tot 17.00 uur gaat hij niet hoger dan een ventilatietemperatuur van 24 graden Celsius. Daarna lucht hij tot 19.00 uur tot 25,5 graden.

Temperatuurkier

Met nog koude nachten blijft het scherm in de nacht nodig. Soms loopt het schermdoek op buistemperatuur dicht, maar ook de uitstraling wordt nauwlettend in de gaten gehouden. "Als het doek op uitstraling dicht loopt, dan trekken we er wel een temperatuurkier in. We willen de kas niet potdicht maken."

Beurtgrootte handhaven

Watergeven gebeurt vanaf 8.45 uur tot 18.00 uur. 's-Morgens wordt het wateraanbod eerst op peil gebracht met elke 25 minuten een druppelbeurt. Daarna wordt op instraling water gegeven, waarbij de stralingssom tussen twee beurten in wordt verhoogd na 14.30 uur. De beurtgrootte van 120 cc. blijft gehandhaafd. "Dan zien we zelf beter wat er gebeurt op de vochtgehaltemeter."

Of registreer je om te kunnen reageren.