teeltgeluid

Koelere weer gunstig voor tussenplanting

De eerste tussenplanting bij Jan Meijs in Sprang-Capelle is goed verlopen. In week 21 is hij bezig met een wat latere tussenplanting.

De laatste komkommers van het oude gewas oogsten en dit gewas dan buiten gooien, en het jonge gewas overhangen en scheuten weghalen.

Het koelere weer komt daarbij gunstig uit. "Dan rekt de plant niet zo snel." Het streven om steeds aan de markt te blijven wordt helaas niet echt beloond. De komkommerprijzen zijn slecht.

Virus

Sinds een paar weken is virus gevonden. Het voordeel van vier keer planten per jaar is dat het gewas er uit gaat voordat het echt veel last van de virusaantasting gaat krijgen. De eerder geplante Roxanne is daarbij een krachtig ras. Voor de meest recente tussenplanting is Ferox gebruikt.

Er staat ook een flink grote proef met de bontvirusresistente Bonifacio tussen. "Vorig jaar hebben we in een rijtje al gezien dat de vruchtkwaliteit veel beter is dan de eerdere generatie resistente rassen zoals Bonbon en Bonaire. Bonbon was een stukskanon, maar de houdbaarheid viel tegen. Ook qua gewaswerk viel Bonifacio mee. Nu willen we nog zien wat de productie gaat doen."

Wittevlieg

Qua plagen is spint heel goed onder controle. Wel is vrij veel wittevlieg aanwezig. In de oude teelt was daar bijna niets van te zien, maar in het jonge gewas is de plaag nadrukkelijk aanwezig. Het is nu kijken of de uitgezette swirskii het gaat redden.

Aan schimmelziektes is er geen meeldauw. Wel begint Mycosphaerella een heel klein beetje de kop op te steken.

Rustig telen

Om de tussengeplante planten niet te snel te laten rekken, wordt heel rustig geteeld, met een nacht- en dagtemperatuur van 19 en 20,5 graden Celsius. Omdat de nachten koud blijven, is schermen nog nodig om de kas op temperatuur te houden. "Je kunt met mooi weer overdag en koudere nachten nog goed telen. Anders kon het in deze periode soms al zo warm zijn dat er niets meer te sturen viel. En met Hemelvaart werden er slechtere weersomstandigheden verwacht, maar was het toen toch prachtig weer."

Of registreer je om te kunnen reageren.