teeltgeluid

'Het is bijna elk jaar prijs met die stormschade'

Op bevrijdingsdag rond 16 uur gingen er bij Cock van Schie in Kwintsheul 20 ruiten aan diggelen. "Het is bijna elk jaar prijs in die hoek van de kas. Als de wind zuid-west staat heeft hij vrij spel bij de waterplas. We hebben al gaas gespannen tussen de goot en de nok, maar bij felle rukwinden helpt dat toch onvoldoende." Hoe groot de schade is moet nog berekend worden. "We hebben de planten weer opgehangen en gaan meteen een extra dief aanhouden om de gaten in het gewas snel vol te krijgen."

Het gewas (ras Arvento op onderstam Maxifort) staat er in de rest van de kas goed bij. Maar het is door de hoge plantbelasting wel super generatief geworden. Er hangen nu 194 vruchten per vierkante meter en dat gaat nog verder toenemen omdat in week 16 nog bij iedere vierde plant een dief is aangehouden. Daardoor staan er nu bijna 4 stengels per vierkante meter. "We hebben nog nooit zo dicht gestaan. Maar we zijn de laatste jaren steeds verder terug gegaan in gasgebruik en daardoor steeds trager en grover geworden. Dit jaar halen we consequent een blaadje uit de kop om meer licht op de vruchten te krijgen zodat ze er sneller afkomen. Met die extra stengel proberen we het gewas vol genoeg te houden. Zo hopen we toch weer wat verder komen."

Open gewas

De productie loopt nog wel 1 á 1,5 kilo per vierkante meter achter op vorig jaar. "Dat is voor een deel te wijten aan de onregelmatige positionering van de eerste trossen, maar ook het schrale weer speelt mee. Doordat het kouder is houden we lagere etmalen aan dan vorig jaar. Het gasverbruik is daardoor maar 1 kuub per vierkante meter hoger dan in 2014 (16,2 tegen 15,2 kuub/m2)."
Vanwege de generatieve stand is de dagtemperatuur verlaagd van 21 naar 20 graden. Daarbovenop komen nog verhogingen van 4 graden op lichtintensiteit plus 4 graden op lichtsom. De voornacht staat op 13 graden (tot 2 uur) en de nanacht op 17,5 graden. Het lijkt erop dat het opener gewas relatief meer verdampt en minder voeding nodig heeft. Daarom is de druppel-ec verlaagd naar 2,7 min 0,3 op licht. De ec in de mat ligt rond 4. "Zolang je ziet dat het gewas en de onrijpe vruchten donkerder zijn kan de plant een lagere ec aan. Maar je moet wel zorgen dat de drain rond 30 procent blijft."

Beste kwaliteit

De kwaliteit van de geoogste vruchten is 'heel best'. Het vruchtgewicht ligt bij de oogst nu gemiddeld op 91 tot 92 gram. "Alles tussen 90 en 100 gram is goed. Door het Belgische pepinovaccin hadden we een korte periode wat 'apenkontjes' (open vruchten), maar dat is nu voorbij. Ook  waren er zo'n 100 tot 150 planten op de 6,5 hectare helemaal geel, maar ze krijgen nu weer een groene kop en maken weer goede vruchten aan. Het komt dus allemaal weer in orde. Vorig jaar waren er met het virus van Valto meer problemen. Toen zag je een hele rij met gele planten als gevolg van een mutatie."

Tuta komt van buiten

Het gewas ziet er verder gezond uit. Wel is er een keer met Luna gedruppeld. "We hadden het idee dat de bladrandjes wat verder het blad introkken." De wittevlieg is goed onder controle doordat vanaf de start sluipwespen zijn uitgezet en Macrolophus behoorlijk begint toe te nemen. Daarom is in week 18 voor het laatst bijgevoerd. Ook de gele linten op een paar plekken met wat meer wittevlieg lijken goed te werken. Meer zorgen baart de Tuta absoluta. "Ik heb zes vallen hangen en je ziet Tuta de laatste weken snel toenemen. Het lijkt erop dat ze buiten ook goed gedijen en je ze binnen krijgt als er meer gelucht gaat worden." Het plan is om nog meer feromoonvallen op te hangen en als dat onvoldoende helpt te spuiten met Thurex. "Andere jaren deden we dat als er rupsen waren en pakten we meteen de enkele Tuta mee. Maar nu zou het weleens andersom kunnen zijn want we zien nog helemaal geen rupsen."

Of registreer je om te kunnen reageren.