teeltgeluid

‘Groeiherstel na zware belasting’

Het gewas bij Jansen Paprika in Andijk wordt in week 19 duidelijk beïnvloed door de zware belasting, ontstaan na de grote zetting van ongeveer een maand geleden.

Theo Jansen :"Je ziet kali in de watermonsters hard naar beneden gaan. Ook daar merk je aan dat er hard aan het gewas getrokken wordt. Het wordt erg dun bovenin de kop. Ik heb er zelfs over gedacht om een rondje toppen/draaien over te slaan, maar dat lukte toch net niet. Maar het was wel maar een kort stukje dat ingedraaid kon worden."

"Ik had niet verwacht dat het zo moeilijk zou gaan staan door die twee grote zettingen. Maar nu is het te laat om daar nog iets aan te doen. Als we het hadden willen beïnvloeden, dan hadden we er in week 18 al een kilo groen af moeten halen."

Wortelactiviteit

Als hij naar het gewas kijkt, verwacht Jansen wel groeiherstel in de komende periode. "De kleur van het gewas in de ochtend is al weer een stukje beter. En de wortels waren de laatste dagen niet zuiver blank, maar die zie je nu weer blanker worden en nieuwe witte wortelpuntjes vormen. Ik denk dat we het dieptepunt in de groei nu wel gehad hebben."

Lastig sturen

Het wisselvallige weer maakt het lastig om het klimaat goed te sturen. "Tijdens Bevrijdingsdag woei het hier bijvoorbeeld 20 meter per seconde. Dat betekent de ramen op de stormstand. Maar toen daarbij het zonnetje er door kwam, werd het 32 graden. Je moet die warmte dan tolereren. Want anders waaien je ramen eruit."

Ook wordt een bloedscherpe zon soms ineens afgewisseld met bewolking of een regenbui. "Juist nu het gewas zo moeilijk staat, maakt dat het sturen moeilijk. Het ene moment heb je een vochtdeficiet van 6 of 7, een half uurtje later zit je weer op 3 bij zo'n wisseling tussen licht en donker."

Schermen tegen instraling

Het schermdoek gaat boven de 700 Watt instraling dicht. "Anders worden de paprika's gewoon te heet. Wij staan ook net ongunstig met de richting van de kas: de felste middagzon staat dwars op de paden."

De luchting staat op 23 graden Celsius. De stooktemperatuur is nu niet zo bepalend meer. In de nacht houdt hij de temperatuur tussen 18 en 18,5 graden Celsius, om al bijtijds weer op te gaan stoken richting de ochtendtemperatuur van 20,5 graden.

Rupsen

De biologische bestrijding verloopt nog goed, al beginnen opkomende rupsen nu best wel een probleem te vormen. "We hebben biologisch al wel wat gepakt, maar als we niet uitkijken zullen we toch moeten gaan ingrijpen."

Trips zit er nog totaal niet. Er zijn wel wat plekjes spint gevonden. "Iedere dag laten we wat spintroofmijten aanvoeren, die we pleksgewijs uitzetten. Alles heeft aandacht nodig. Als je goed moet luchten, komt er ook van alles binnen vliegen."

Of registreer je om te kunnen reageren.