teeltgeluid

‘Lastigste is nu afbouwen van de belichting’

Bij Meer Fresh Products in Meer staat het gewas van de belichte Merlice halverwege week 15 mooi in balans.

Pieter Geerts: "Het staat al een aantal weken vrij constant netjes te groeien." Ongeveer een maand geleden heeft hij de laatste dief laten staan, waarmee de stengeldichtheid van 3,5 naar de eindafstand van 4 stengels per vierkante meter is gegaan. Rond die tijd is hij ook gestopt met trosbeugelen.

Geleidelijk afbouwen groeilicht

Vanaf nu wordt er, met de toenemende instraling van buiten, steeds minder uren belicht. "We gaan geleidelijk aan afbouwen. Je doet het nu eigenlijk meer voor de koude nachten. Als alles goed op temperatuur is, begin je de dag al makkelijker. Zonder die lampen zou je zoveel warmte met de buis moeten geven."

Het groeilicht draagt ook bij aan het tegengaan van schimmelziektes. "Dat is een bijkomend voordeel van alles 's morgens op temperatuur hebben met de lampen. Dan heb je minder snel last van condensatie op de planten. En dat is vaak het begin van ellende."

Het lastigste voor Geerts is nu het bepalen met welke hoeveelheid de belichting wordt afgebouwd. Liefst wil hij van tevoren inschatten hoeveel licht hij nog nodig heeft, op grond van de weersverwachting, met oog op de verkoop van elektriciteit. "Dat is iedere morgen een puzzel."

Vocht afvoeren

Overdag staat er een temperatuur van 20,5 graden Celsius ingesteld. Op licht mag daar 2,5 graad bij komen. Het laatste uurtje van de middag, tussen 17.00 uur en 18.00 uur, wordt de temperatuur een graadje naar beneden gehaald, om de luchtramen langer open te kunnen houden en vocht af te voeren. Met een voornacht van 16 graden komen de vruchten er vlot af. "Met een mooie grofheid van rond de 145 gram. Ik ben ook heel tevreden over de productie. We zitten al verschillende weken op 2,2 tot 2,3 kilo per week." Om 23.00 uur gaat de nanacht van 18 graden Celsius in. Bij het inschakelen van de lampen gaat de temperatuur terug naar 17,5 graden, met een graad lichtsom-verhoging. Vanaf 9.00 uur wordt weer opgebouwd naar de dagwaarde van 20 graden.

Instralingsafhankelijk regelen

De watergift stond op tijd ingesteld. Maar nu het aanvullende groeilicht niet meer de hoofdmoot van het lichtaanbod uitmaakt, en de invloed van het zonlicht steeds groter wordt, komen de instralingsafhankelijke regelingen terug. Hij geeft nu druppelbeurten van 200 cc per iedere 50 Joules. "We geven ook 's nachts nog twee kleine beurtjes. Maar omdat we steeds minder belichten, sta ik ook op het punt om dat aan te passen, en er nog maar één beurtje van te maken."

Motjes in feromoonval

Met de meeste plagen is het rustig. "Er zit best veel Macrolophus. Wittevlieg zie ik bijna niet. Wel vangen we al vier of vijf weken veel motjes in de feromoonvallen. Nu gaan we ook rupsen zien. Dus moeten we een rondje met Xentari gaan maken. Dat herhalen we over tien dagen."

Of registreer je om te kunnen reageren.