weblog

KCB: prima flow voor tomaat, paprika en aubergine

Tegen het eind van de maand april is het goed om te zien dat het voorjaar voor tomaat, paprika en aubergine goed is verlopen.

Gebreken als smeltstelen, binnengroeiers en krimpscheurtjes die we de afgelopen jaren in het voorjaar tegenkwamen, hebben we nu niet of nauwelijks gezien. Bij tomaten zagen we geen kantige en holle vruchten. Dat betekent dat deze  Nederlandse producten een probleemloze start doormaken.

De dag na Koningsdag zag ik flink wat product. Ik realiseerde me dat dat grotendeels voor het weekend was geoogst. Daar zag ik bij tomaat en paprika niets van terug. Bij paprika kwamen wel wat partijen met verkurkte strepen voor. Een enkele keer zag ik dat er oortjes waren uitgebroken. Dat mag wel, maar dan mag het vruchtvlees niet beschadigd zijn. Alle partijen waren stevig en toonden een fris uiterlijk. Dit gold ook voor tomaten. Wel was er een teler wat al te enthousiast met zijn mes aan het snijden geweest waardoor vruchten opgedroogde messneden vertoonden.

Over de komkommers was ik niet echt tevreden. Er stonden veel partijen van 'oud' gewas. Deze stonden er van voor het weekend en waren dus circa vijf dagen oud. Er kwam flink wat rot in voor, zowel aan de vrucht als aan de steel. Gelukkig stonden er ook redelijke partijen maar voor de echt mooie partijen zullen we moeten wachten op de oogst van de volgende teelt.

Aubergines stonden er weer bij te blinken of het een lust was. Wat een mooie partijen met een bijna zwarte kleur, homogeen van lengte en vorm en nog voldoende zacht. Ook hierbij geen voorjaarsproblemen, die we in het verleden wel zagen. Vasthouden maar die flow!

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) voert import- en exportinspecties van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten uit. Ook controleert het de kwaliteit van de verse groente en fruit die binnen Nederland wordt verhandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.