teeltgeluid

'Ik heb nog nooit zo'n hoge vroege productie gehad'

"Ik ben tot nu toe heel tevreden met het nieuwe ras 10-122. Zoals het nu gaat mag het een commercieel ras worden van mij", zegt Piet van Onselen in 's-Gravenzande. De vroege productie is goed. Tot en met week 12 heeft hij 3,3 kilo per vierkante meter. "Ik heb bij mijn weten nog nooit zo'n hoge productie gehad op die datum."

De hogere productie is puur het gevolg van tijdelijk grof knippen. Dat was nodig omdat het gewas erg sterk was weggezet.  "Met knippen kan je veel sneller de gewasstand beïnvloeden dan met het klimaat." Het gemiddeld oogstgewicht was in week 10 nog ruim 400 gram, maar is geleidelijk teruggebracht tot 350 gram in week 12. "Het mag niet zo hoog blijven. Na half maart moet het gewas zijn omgezet naar generatief telen." Ondanks de hoge plantbelasting is het gewas goed blijven zetten. De kop is wel een stuk dunner geworden. Voor het eerst dit seizoen heeft hij 50 tot 60 procent van de planten gekopt, maar dat zal niet op deze schaal herhaald worden. "Bij Jaylo en Bartok kopten we regelmatig. Maar bij 10-122 zien we dat hij moeilijker terugkomt met een nieuwe kop. Het voordeel is wel dat de scheuten vaak niet doorgroeien zichzelf min of meer toppen."

Goede kwaliteit

Het gewas is dus redelijk arbeidsvriendelijk. Wel wordt het bovenste blad er bij de gekopte planten uitgehaald bij de volgende draaibeurt om de scheuten eronder meer licht te geven. De frequentie van indraaien is door de langzamere lengtegroei teruggebracht naar eens in de 2,5 week. De oogstfrequentie is nu 5/3 en dat blijft voorlopig zo. De vruchtkwaliteit is prima. "In het begin waren de kelken wat aan de grove kant maar op de derde en vierde ring waren de bloemen en dus ook de kelken al een stuk fijner." Er komen nog weinig kromme vruchten voor, veroorzaakt doordat vruchten tussen twee opeenvolgende bladeren worden aangelegd en vastgroeien in een bladoksel. "Bij sommige rassen kan dat oplopen tot 3 à 5 procent, maar bij dit ras is het tot nu toe te verwaarlozen. Maar ik verwacht wel dat het toe zal nemen."

Gewas nu generatiever

Door de vlotte en sterke start is ook een sterk wortelgestel aangelegd. "Ik heb gelukkig nog geen crazy roots gezien."Ook qua plagen is het nog rustig. Langs de gevels is wat spint gevonden die pleksgewijs wordt bestreden met Phytoseiulus. Maar voor volvelds uitzetten van de roofmijten wordt gewacht tot er meer spint aanwezig is. Bladluis is nog niet gesignaleerd. De wittevlieg was er vroeg bij dit jaar, maar is bijna verdwenen door de inzet van extra Encarsia en door swirskii uit te zetten.
Toen het gewas nog erg sterk stond en er veel zon was, werden grote temperatuurverschillen gerealiseerd. Na 14 uur liep de kastemperatuur dan wel op tot 29 graden en werd gedurende 3 of 4 uur een voornacht aangehouden van 16 graden. De etmaaltemperatuur kwam zo op 21 tot 21,5 graden. Sinds het gewas wat generatiever wordt is de etmaaltemperatuur op een zonnige dag 20,5 graden en op een donkere dag 18,5 á 19 graden. "Maar dat kan weer snel veranderen in deze tijd door de hoeveelheid licht en de buitentemperatuur."

Schone CO2 uit gereviseerde wkk

Al vanaf de start van de teelt is de gedoseerde CO2 afkomstig van de wkk. "Dat gaat goed. We hebben een meter hangen die lage etheen-waardes aangeeft." Afgelopen najaar is de wkk gereviseerd, is de rookgascondensor goed schoongemaakt en zijn de blokken vervangen. "Dat scheelde veel. We hebben het laten doormeten en de CO2 was daarna erg zuiver." De ec in de mat was half maart nog 3,9 mS/cm. "Dat is vrij hoog maar goed voor de vruchtkwaliteit. Het gewas heeft er geen last van."

Of registreer je om te kunnen reageren.