teeltgeluid

Extra stengelbeugels op mat leggen

Bij de 6 januari geplante hogedraadteelt, bij firma Reijm en Zonen in Berkel en Rodenrijs, zijn bij het achtste blad de eerste komkommers aangehouden. Er wordt om en om gedund.

In week 6 is een extra stengel aangehouden, en in week 8 is alles gekopt om wat snelheid in de komkommers te laten komen. In week 9 is er nog een dief bijgekomen, waardoor de eind-stengeldichtheid van 3 stengels per vierkante meter is bereikt, een verdubbeling van de oorspronkelijke plantafstand.

Folie verwijderd

In week 7 is het AC-folie verwijderd, toen het vocht door het zachter wordende weer toenam. Eerst is het behoorlijk open getrokken, nadat donker weer was opgegeven. Twee dagen later is het folie er in zijn geheel uit gehaald. Piet Reijm: "De extra energiebesparing met het folie valt dit jaar tegen, door de zachte winter. Maar verder zijn we er wel weer tevreden over. Je zet toch een ander gewas neer onder folie."

Het schermdoek gaat elke dag rond 9.00 uur open.

Minimumbuis op vocht

De voornacht staat in week 9 ingesteld op 19 graden Celsius, om rond 22.00 uur naar de nachttemperatuur van 19,5 graden te gaan. Overdag wordt naar 20 graden Celsius gestookt, waarbij op 25 graden wordt gelucht. De minimumbuis wordt op vocht geregeld.

Wortels actief houden

De watergift is ongeveer drie keer de instraling, waarbij tussen 10.00 uur en 15.00 uur wordt gedruppeld. "We proberen in de nacht genoeg in te teren om de wortels actief te houden."

Het gewas begint er met de toenemende plantbelasting al behoorlijk aan te trekken. In week 8 zijn de eerste komkommers gesneden. Reijm: "Het gemiddeld vruchtgewicht viel in eerste instantie wat tegen, maar het loopt nu al op." Halverwege week 9 oogst hij ongeveer 70 procent 35ers. "Vorig jaar waren ze zwaarder, terwijl we toch ook weer niet zo veel minder licht hebben gehad."

Vruchtdunnen

De hoeveelheid gewaswerk is toegenomen met de toename van het aantal stengels per vierkante meter. Het vruchtdunnen wordt daarbij goed bijgehouden. "Het nadeel van Hi Power is dat dit ras meerdere vruchtjes in een oksel geeft."

Verder zijn scholieren bezig om extra stengelbeugels op de mat te leggen, om de komkommerstengels op meer punten te ondersteunen. "De stammen bij komkommer zijn minder stug dan bij tomaat. We hopen dat er dankzij de extra beugels minder sneuvelen. Je nam toch wel eens een stengel mee met oogsten, en ook verder rijdt je best veel door het gewas."

Bijvoeren swirskii

De teelt is biologisch gestart. Er is al vrij vroeg swirskii uitgezet. Deze wordt bijgevoerd met Nutrimite. "Daarmee bespaar je niet echt op de kosten voor biologie, maar je krijgt wel een grotere populatie om plagen onder controle te houden. De tekenen zijn er nu ook dat het lukt om de swirskii naar een hoger niveau te krijgen om de wittevlieg straks beter aan te kunnen pakken. Je ziet roofmijten zat zitten."

Of registreer je om te kunnen reageren.