teeltgeluid

'Aan de kop zie je niet of de vijfde of zesde tros bloeit'

"We hebben nu een mooie sterke plant staan. We hebben extreem generatief gestuurd met grote temperatuursverschillen tussen dag en nacht. En de plantbelasting steeg snel omdat er meer tomaten aan de onregelmatig gepositioneerde trossen zijn gezet. Je kunt nu aan de kop niet zien of er vijf of zes trossen aanzitten", zegt Cock van Schie in Kwintsheul.

Bij de start van de teelt (ras Arvento, onderstam Maxifort) was het gewas extreem ongelijk. De eerste tros zat soms op het zesde blad maar ook wel op het elfde. En tussen de eerste en tweede tros zaten vaak 4 of 5 bladeren. De eerste twee trossen zijn nog gebogen, maar daarna was het niet meer nodig. Vruchtsnoei wordt ook nu niet toegepast. "Wat eraan komt, komt eraan. Als de trossen dan knikken ga je gewoon te hard."

Sterke vroege dieven

De eerste tomaten begonnen halverwege vorige week wat te kleuren. Het plukken startte begin deze week, slechts een paar dagen later dan vorig jaar. "Maar de vroege productie zal wel lager uitpakken door de ongelijkheid." Om het productieverlies te beperken zijn in week 7 en 8 al de extra stengels aangehouden; twee weken eerder dan vorig jaar is de dichtheid verhoogd van 2,3 naar 3,4 stengels per vierkante meter. De dieven zijn goed uitgegroeid en in het eerste vak begon vorige week de tweede tros al te bloeien. "Ik stond ervan te kijken hoe sterk de dieven eruit kwamen. We hebben onder elke tros wel een blaadje eruit gehaald zodat het niet te vol wordt."

Het gewas is nog steeds mooi gezond. "Er zit geen Botrytis in." Er werden al vroeg haardjes met wittevlieg gevonden maar die werden meteen goed geparasiteerd door Encarsia. Toen de wittevlieg over de hele tuin werd aangetroffen is een mix van Encarsia en erethemocerus uitgezet. Macrolophus is er in week 9 en vorige week ingegaan, in totaal 1 per vierkante meter.

Veel snelheid maken

De plantbelasting was eind week 10 bijna hetzelfde als vorig jaar: 101 vruchten per vierkante meter, maar 1 vruchtje minder. Het gewas staat tegelijkertijd zo sterk dat veel snelheid gemaakt kan worden. Vanaf 12 uur is de ingestelde kastemperatuur 22 graden plus 3 graden op lichtintensiteit en nog eens 3 graden op lichtsom (bij 450 Joules). "Bijna elke dag halen we de 25 graden maar de maximumbuis is begrensd op 55 graden." De voornacht staat op 13 graden en de nanacht op 17 graden. Vanaf 9 uur 's morgens stookt hij op naar 21 graden. Het vaste folie is er in week 6 uitgehaald, 9 weken na het planten. "Het had een weekje later gekund maar we wilden de gok niet nemen."

Gasverbruik valt mee

Het gasverbruik ligt tot en met week 10 op 11 kuub per vierkante meter, 1 kuub meer dan vorig jaar. "Dat valt me erg mee. De buitentemperatuur was 1,4 graden lager en de etmaaltemperatuur in de kas 0,4 graden lager. De delta-T was dus 1 graad groter dan vorig seizoen." Vanaf de plantdatum van 10 en 11 december hebben de planten 1500 Joules meer licht gekregen.
De CO2-concentratie ligt overdag tussen 900 en 1000 ppm. Dat komt nu allemaal uit de wkk. Shell en Abengoa, de bedrijven in de Europoort die aan Ocap leveren, zijn in onderhoud. "Er is wel een optie dat ze dan vloeibaar CO2 inspuiten, maar dat is erg kostbaar. De elektriciteit uit de wkk levert ook niet veel op. Je mag blij zijn als je de kosten eruit haalt."

Of registreer je om te kunnen reageren.