teeltgeluid

"Ik wil meteen kunnen reageren als het zonnig is."

"Door het donkere weer loopt de ontwikkeling een halve tros achter op vorig jaar", zegt Erik Zwinkels van Zwinkels Tomaten in Naaldwijk. Hij heeft het over de teelt van middeltrostomaat Cappricia (4,5 ha) die op 5 januari is geplant op de locatie 'Green Balance'.

De planten zijn gezaaid op 9 november en op het derde blad getopt waarna de bovenste twee stengels zijn aangehouden. "Ik ben over de gelijkheid van de stengels niet ontevreden." Bij het planten kwamen er 2,3 stengels per vierkante meter te staan. Vorige week is al bij iedere tweede stengel een klein kopdiefje aangehouden. Dat is een week eerder dan vorig jaar. "Door de trage omstandigheden is de zetting later en is er eerder ruimte voor een extra stengel. Dat licht gaat toch een keer komen. Het duurt drie weken voordat er zetting op zit."

Extra generatief sturen

Anders dan andere jaren zijn de planten nu op de tuin geïnfecteerd met zwak Pepinomozaïekvirus. "We doen dat in tweeën: direct na het planten de VX en eerdaags de VC die agressiever is." Doordat het virus er nog niet inzat waren de planten bij aflevering groeizamer. Bovendien was het de eerste paar weken van de teelt erg donker.  "We hebben daarom generatiever gestuurd dan andere jaren met een stevige voornacht en een ochtenddip." De voornacht staat op 13 graden en duurt van 16 uur tot middernacht. "Daarmee creëer je ruimte om overdag te pieken zodra het zonniger is." De nanacht staat op 16,5 graden plus 0,5 graden lichtverhoging en om 7 uur gaat de ingestelde temperatuur even naar 15,5 graden. Dat was eerder zelfs 15 graden. Vanaf 9.30 uur stijgt de kastemperatuur naar de dagwaarde van 21 á 22 graden met een lichtverhoging van 3 graden. "Ik wil meteen kunnen reageren als het zonnig is."

Zes verschillende gaatjespatronen

Het ac-folie lag er vorige week nog steeds in. Het heeft zes verschillende gaatjespatronen afhankelijk van de plaats in de kas: van 30 bij 30 centimeter aan de gevels tot 10 bij 10 bij het middenpad. "Na jaren van regelmatig meten van de mattemperatuur weten we onderhand hoe de temperatuurverdeling is." Het beweegbare bovenscherm gaat dicht op uitstraling en energievraag: bij een aanhoudende buisvraag van 42 graden. Een minimumbuis staat er alleen in de nanacht in, maar is niet hoger dan 30 graden. De warmte is afkomstig van de wkk's die tijdens de belichtingsuren voor de kas met 7,5 hectare Tourance maximaal draaien. "We benutten alle warmte. We hebben twee grote buffers liggen van 4 en 2,5 miljoen liter op 12 hectare."

Meer fabriek

De planten zijn op vrijdag 23 januari op het plantgat gezet, toen de eerste tros volledig bloeide. Zolang ze niet volledig zijn ingeworteld krijgen ze overdag een druppelbeurt van 150 milliliter en om 22 uur nog 200 milliliter. Als ze goed vast staan krijgen ze standaard alleen in de avond water en overdag alleen op licht. Aan gewasbescherming is nog niets gedaan. "We hebben wel alle vangplaten hangen die we goed scouten. Maar tot nu toe hebben we nog niets gevonden."
Inmiddels begint er meer 'fabriek' te komen in de kas. Wekelijks wordt een rondje gedraaid. Het derde vruchtje aan de eerste tros was halverwege vorige week gezet. "De bevlieging door de hommels is uitermate goed omdat er relatief weinig bloemen open zijn." De eerste tros wordt gesnoeid op 5 vruchtjes. "Die is zo traag aangelegd dat het moeite genoeg zal kosten om hem er snel af te krijgen." De volgende trossen worden allemaal op 6 gesnoeid. Vorige week is ook begonnen met beugelen van de trossen en werden de touwtjes voor de extra stengels opgehangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.