teeltgeluid

'Het is een zegen dat de folie er weer uit is'

"Het ziet er fantastisch uit. De eerste bloem bloeit voor 80 procent en hij ziet er sterk uit", zei Piet van Onselen uit 's-Gravenzande halverwege vorige week. Hij teelt dit jaar als enige het ras 10-122 van Rijk Zwaan, geënt op onderstam Beaufort. Een naam heeft het ras nog niet want officieel is het nog een proefras. "Maar die rassenproef bij ons is wel 32.000 meter groot."

Op 9 november werd gezaaid en op 29 december geplant. "Het was een mooie grote plant die staand is vervoerd. We hadden heel weinig bladbreuk." Omdat hij een 4 rijen-systeem hanteert is de plantafstand op de rij ruimer: 72,5 centimeter. Na aanmaak van drie stengels per plant staan er 5,1 stengels per vierkante meter. Door het 4-rijensysteem en omdat Van Onselen altijd een sterke plant wegzet, kiest hij al jaren voor de wat minder groeikrachtige onderstam Beaufort. "We hebben tig grote onderstamproeven gedaan maar we komen met Beaufort altijd hoger uit in productie dan met Maxifort." De eerste drie weken na planten is vlak gestookt op 22-22 graden. De week erna is de temperatuur geleidelijk teruggebracht naar een voornacht van 18 graden, nanacht van 19 en een dagwaarde van 19 graden plus 1 tot 2 graden op licht. "Als je geen licht hebt doet een temperatuur van boven 20 graden meer schade dan goed. De plant gaat meer rekken en de bloem wordt dan zwakker."

Snel te nat

Het folie is er vorige week maandag, 4 weken na het planten, weer uitgehaald. "Het is een zegen dat het eruit is. Het voelt nu toch veel lekkerder. De zondag ervoor was warm en donker. Ik moest 12 procent luchten en nog werd het te warm binnen. Bovendien was het veel te nat onder het anticondensfolie. We hadden uiteindelijk in elke rij twee gaten per poot gemaakt en nog bleef het regenen. Ik weet niet hoe het komt maar je ziet bij ons het folie al drie dagen na het planten nat worden en na een week hangen de eerste druppels eraan. Misschien komt het door de koudere stalen goot of is het boven het folie kouder doordat het kasdek lek is."

Sterke stuurbloem

De ontwikkeling van het gewas gaat naar wens. Vorige week gingen de meest ervaren werkers voor de tweede keer door het gewas om te dieven en de sterkste kopdief aan te houden als derde stengel. De stuurbloem in de oksel zit er overal in en ziet er sterk uit. In een aparte werkgang schonen andere werknemers de plant op onder de eerste splitsing. "Het gewas van 10-122 lijkt nu meer op Jaylo dan op Beyoncé. De verschillen zijn niet groot maar het staat net wat generatiever." Zoals het er nu uit ziet valt de eerste oogst rond 25 februari.
Het watergeven (druppel-ec  van 3,8) is er nog steeds op gericht om de substraatmat te laten interen. "Omdat we 20 tot 30 procent meer substraatvolume hebben gaan we daar best ver in." In week 6, als de eerste vruchten zijn gevormd, zal op zonnige dagen voor het eerst drain gerealiseerd worden.

Zwarte trips

Op de gele vangplaten zijn nog geen plaaginsecten gesignaleerd. Toch is twee keer preventief gespoten met vertimec en vertimec plus pirimor. "We hebben hier de laatste jaren al vroeg last van zwarte trips waar geen natuurlijke vijanden voor zijn. We willen geen risico nemen dat er wat zijn overgebleven uit de vorige teelt." In week 6 worden de eerste zakjes met swirskii-roofmijten uitgehangen. "Dan is er volop bloei en raken de bladeren elkaar bijna zodat ze kunnen oversteken."

Of registreer je om te kunnen reageren.