teeltgeluid

'Het is een strijd om het tomatengewas generatief te maken'

Ondanks het donkere weer staat het gewas niet te zwak. Maar het is allemaal wel trager dan vorig jaar", zegt Wouter Moerman in Maasbree. "Ik heb etmalen van 16 graden gedraaid waar je liever 17 graden had gehad. Maar er begint nu eindelijke een beetje gang in te komen", zei hij begin vorige week. Net als vorig seizoen heeft hij de vleestomatenrassen Foronti (3 hectare) en Kanavaro (1 hectare) erg vroeg geplant: op 22 en 23 november.

De planten zijn geënt op onderstam DRO141 voor meer groeikracht later in het seizoen. Ze zijn getopt op het tweede blad. "Deze rassen zijn niet gevoelig voor koploosheid en ze gaven dit jaar heel mooi gelijke stengels. Het was natuurlijk ook erg mooi weer tijdens de opkweek." De planten stonden vorige week nog steeds op de beginafstand van 67 centimeter. Maar bij Kanavaro werd voor het eerst een kopdief aangehouden bij iedere tweede stengel zodat meteen de eindstand van 45 centimeter wordt bereikt. "Vorig jaar heb ik gezien dat meer ruimte in de zomer meer grofheid geeft en het scheelt natuurlijk ook arbeid."

1,2 kuub per week

Door de ruime gewasstand en ontbreken van een vast scherm zien de planten er nog sterk genoeg uit. "Het gewas blijft toch wat actiever zonder vast scherm." De laatste weken is het soms wat zonniger. "Ik probeer er een beetje tempo in te brengen, maar dat kan alleen als er voldoende  licht is." Bij mooi weer mag de kastemperatuur oplopen tot boven 25 graden. De stooktemperatuur staat op 20,5 graden met 2,5 graden lichtverhoging. De voornacht is iets verhoogd naar 15,5 graden en de nanacht staat op 16 graden plus 2 graden lichtverhoging. In de nacht licht het beweegbare scherm dicht. Al weken stookt hij ongeveer 1,2 kuub gas per vierkante meter. Overdag en in de avond vult de wkk meestal de warmtebuffer. In de nacht springt de ketel wel eens bij.

Mat-ec hoog zat

Per dag krijgen de planten drie tot vijf druppelbeurten van 300 milliliter per pot, drie beurten op ieder uur vanaf 9.45 uur en daarna op lichtsom. "Er staat al een plant van zeker 2,5 meter lang dus die verdampt heel wat." Op een donkere dag is er met drie beurten nauwelijks drain. De druppel-ec is 3,5 en de ec in de mat is 8.  "Gezien het plantstadium is de mat-ec hoog zat, maar het is een strijd om het gewas generatief te maken dus ik wil die ec niet wegspoelen. De plant moet zelf die hoge ec weg eten. Ik heb al eens even de druppel-ec verlaagd naar 3,1 maar je zag de plant meteen lichter van kleur worden."

Kanavaro al bijna tros voor

Bij Kanavaro bloeide vorige week de zevende tros volop, bij Foronti begon deze tros te bloeien. De plantbelasting was respectievelijk 49 en 34 vruchten per vierkante meter. Op 12 februari plukte Moerman de eerste tomaten Kanavaro. Bij Foronti zal dat bijna twee weken later zijn. "Hij ligt nu al bijna een tros achter. Maar hij is wel veel grover: op jaarbasis 260 gram tegen 155 gram bij Kanavaro." De eerste tros is bij beide op 3 gesnoeid. Vanaf de derde tros wordt Kanavaro op 5 en Foronti op 4 gesnoeid. Alle trossen zijn gebeugeld. Bij Kanavaro wordt alleen nog de eerste tros op de dief gebeugeld. Bij Foronti gaat het beugelen door tot begin april. "Deze rassen zijn best wel gevoelig voor kniktrossen."

Wat wittevlieg

Het gewas ziet er kerngezond uit. "Zonder vast scherm wordt het toch wat harder en minder vatbaar voor ziektes." In week 6 zijn voor het eerst Macrolophus-nimfen uitgezet om de tien paden. Ze worden bijgevoerd en in die paden wordt geen blad gesneden tot er voldoende Macrolophus zit. Ook zijn de eerste Encarsia-kaartjes opgehangen. "We zetten preventief iedere twee weken 1,5 pop per vierkante meter in. De eerste wittevlieg is wel gesignaleerd in het gewas. Zodra de aantallen op de vangkaarten toenemen gaan we meer Encarsia-kaartjes ophangen. We scouten iedere week."

Of registreer je om te kunnen reageren.