teeltgeluid

Heel goed naar kleur plant blijven kijken

Wim Verberne in Asten heeft 12 december Marduro geplant, van zaaidatum 21 oktober. De planten staan in een vierstengelsysteem op 6,7 stengels per vierkante meter.

Met een plantgewicht van 40 gram kon met een goede plant gestart worden.

Donkere weeromstandigheden hadden wel hun invloed op de eerste fase van de teelt. Verberne: "We zijn rustig aan begonnen. We zijn toch wat lager in temperatuur gebleven dan vorig jaar. Niet hoger dan 21 graden op de dag, met hooguit een paar graden op licht erbij. Het devies is steeds: heel goed naar de kleur van de plant blijven kijken en op de bloemen en knoppen letten, om te bepalen welke temperatuur hij kan hebben."

"Het inwortelen duurde net wat langer. De mattemperatuur moest eerst hoog genoeg zijn. Maar ondanks de donkere periode is er toch steeds 10 centimeter groei per week geweest, en kwamen er grote bladeren aan. Zolang er geen belasting aan de plant hangt, groeit een paprika toch vrij hard."

Op zetting werken

In week 5 wordt op zetting gewerkt. Het streven is om de eerste vrucht op het vierde oksel te krijgen, wat lijkt te gaan lukken. "Al kwam vorig jaar alles er in één keer spontaan aan. Nu zijn sommige stengels gezet, en moeten andere nog gaan bloeien."

Die grotere ongelijkheid vraagt naar een middenweg zoeken met de aan te houden temperatuur. "Rustig aan zodat er zoveel mogelijk aan komt. Maar je kunt ook niet op de laatste bloemen blijven wachten. In week 6 zullen we beginnen om meer op temperatuur te gaan werken, als er vruchtjes gaan trekken. Dan wordt het ook extra opletten met watergeven en interen."

Vruchtdunnen

Na de eerste toegelaten vruchtjes wordt er vruchtgedund, en een oksel leeg gehaald, zodat het eerste zetsel zich goed kan ontwikkelen. "We willen Marduro generatief wegzetten. Anders zou dit ras makkelijk veel te veel gewas kunnen krijgen in het voorjaar."

In week 5 zal het aanknopen van de stengels aan het touw afgerond worden. Daarna volgt de eerste ronde indraaien.

Vocht afvoeren

Vanaf week 3 komt de etmaaltemperatuur rond de 18 graden Celsius uit. Er wordt geteeld onder een beweegbaar SLS 10 ultra scherm met daaronder een 10 x 15 geperforeerd AC-folie. "De plant begint behoorlijk vocht te produceren, maar we kunnen het vochtdeficiet mooi rond de 4 blijven houden. Dat is anders dan bij vroege plantingen, waar ze het nu al problemen hebben om het vocht goed kwijt te raken onder vaste folies."

De laatste weken gaat het schermdoek elke dag wel even open, al is het maar tussen 10.30 uur en 15.00 uur. "Om het vocht wat af te voeren en elk spatje licht te pakken." Het bijtijds sluiten is geen probleem. "We gaan vrij vroeg, vanaf 14.00 uur, al weer terugkoelen richting de nachttemperatuur van 16 of 17 graden Celsius. Alleen als we meer snelheid willen maken, proberen we meer temperatuur in de kas te houden."

Eerste biologie

De eerste biologische bestrijders zijn uitgezet, met cucumeris onderin het gewas en montdorensis. Er is gestart met Vertimec, met toevoeging van Hasten om de werking daarvan te bevorderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.