teeltgeluid

'We houden van dag tot dag de lichtsom nauwkeurig bij'

"Het gewas staat mooi in evenwicht, de zetting is helemaal goed en de zevende tros staat op springen", schets Pieter Geerts van Meer Fresh Product in Meer. Hij heeft 19 en 20 oktober geplant onder de SonT-belichting: opnieuw Merlice op onderstam Maxifort.

Er is weinig dat niet goed gelopen is, dus we volgen dezelfde principes als vorig jaar. Daarom houden we van dag tot dag nauwkeurig de lichtsom in de gaten. Voor iedere tros rekent hij 100 joules en voor de plant nog eens 100 joules extra. De lampen gaan steeds vroeger aan. Deze week al de helft om 1 uur maar dat gaat nog terug naar 23 uur. En we stoppen nog om 17 uur maar dat wordt straks 18 uur. Vijf uur rust is toch wel het minimum." Zijn SonT-belichting heeft een capaciteit van 13.000 lux (170 umol/m2.sec).

Veel groei

De klimaatinstellingen zijn vrij eenvoudig. We zijn sinds half november vooral met het licht bezig. Overdag staat de kastemperatuur ingesteld op 23 graden met de luchtlijn daar 0,2 graden boven. Van 17 tot 23 uur wordt een voornacht aangehouden van 16,5 graden en vervolgens een nanacht van 19,5 graden tot er weer wordt opgestookt naar de dagwaarde. Het water geven geschiedt tussen 9 en 13 á 13:30 uur met kleine beurtjes. Vooraf wordt er een 'nachtbeurt' gegeven. Als de lampen nog eerder aangaan worden dat twee beurten. De ec van het druppelwater was vorige week 3,5 met een pH van 5,3. In de mat is de pH 6,5 doordat we veel groei hebben. We geven daarom een beetje ammoniumnitraat mee. De ec in de mat is nog 6,3 maar die zakt mooi naar 5.

Meer blad uit de kop

Tot vorige week is bij iedere tros het blad met de trosdief eruit gehaald. Vorig jaar werd het gewas toch de vol. Nu kan het licht dieper in het gewas dringen. Alleen vorige week is geen blad weggehaald want de dief moet doorgroeien tot een extra stengel. De dichtheid wordt daarmee verhoogd van 2,66 naar 3,55 stengels per vierkante meter. Half maart gaat het dan naar de eindstand van 4 koppen per vierkante meter. Dat lijkt toch wel de limiet met deze teelt.
Vanaf de start zijn alle trossen op 5 gesnoeid en gebeugeld. Het beugelen gaat door tot ver in het voorjaar. We hebben dan 100 procent garantie dat ze niet knikken. Vorig jaar hebben we een tralie trosstelen geschrapt maar dat was geen succes.

Al veel Macrolophus-nimfen

Met de biologische bestrijding gaat het voorspoedig. Een week na het planten is er Macrolophus ingegaan, op een rij per twee tralies. We zien nu al veel nimfen in het gewas en ook wat wittevlieg op de signaalplaten. Om de roofwantsen goed op weg te helpen werden ze in de eerste weken bijgevoerd met Ephestia-eitjes, maar nu met het veel goedkopere 'visvoer'. Wel ziet het er naar uit dat de rupsen moet worden aanpakken. Een paar weken geleden heb ik de eerste gezien, maar nu worden het er toch wel meer. Twee bespuitingen met het biologische middel Xentari, met een pauze van 8 tot 10 dagen ertussen, zal het probleem waarschijnlijk wel oplossen.

Foto

  • Nu de Macrolophus goed is aangeslagen worden ze verder bijgevoerd met het goedkopere 'visvoer' (Artemisiacysten).

    Nu de Macrolophus goed is aangeslagen worden ze verder bijgevoerd met het goedkopere 'visvoer' (Artemisiacysten).

    Foto: Peter Roek

Of registreer je om te kunnen reageren.