teeltgeluid

'Nieuw helder schermdoek schitterend gezicht'

Albert Kosdi in het Gelderse Oosterhout is bezig aan de teeltwisseling, die helaas gedwongen heel erg lang is geworden vanwege een al in oktober beëindigde komkommerteelt vanwege hagelschade. Er zijn 500 ramen vernieuwd.

Door de combinatie van tijdens het beglazen beschadigd geraakte draden van het scherm-dradenbed, en een schermdoek dat in de loop der tijd was gekrompen, wordt nu een nieuw scherm aangelegd. "Het scherm zat er niet al te best meer in. Tegenwoordig gaan schermdoeken bij de productie over een warme rol heen waardoor ze niet meer kunnen krimpen, maar die oude doeken deden doen dat nog wel."

Helder doek

Als vervanger voor het meer diffuse oude doek is nu gekozen voor het meest heldere Svensson doektype. "Het is een schitterend gezicht. Je kunt er gewoon doorheen naar de roeden kijken. In de zomer is zo'n helder doek wel een nadeel bij het afschermen van veel instraling, maar het voordeel voor de lichtdoorlatendheid in de winter is veel groter dan dat nadeel."

Boven het scherm worden, links en rechts van het betonpad op de helft van de kaplengte, ook nokschermen aangebracht. Dit voorkomt koudestroming over het scherm heen. "Zeker aan de westkant van de kas had ik altijd het gevoel dat het kouder werd richting de gevel. Ik ben wel hoopvol dat dit echt gaat schelen."

Grondige schoonmaak

De lange teeltwisseling biedt gelegenheid om extra grondig schoon te maken na een virusaantasting in het afgelopen teeltseizoen. De teeltgoten zijn eerst met chloor ingespoten en daarna schoongemaakt met veel water en 100 bar druk door middel van twee reinigingsmachines. Daarna zijn de laatste resterende vuilrestjes nog met de hand verwijderd.

De steunen aan de omhoog gehaalde buisrail zijn grondig schoongeveegd en daarna schoongewassen met overvloedig water. Vanwege het spetteren zijn de teeltgoten daarna nog een keer schoongemaakt.

Folie eruit, druppelaars weggegooid en vernieuwd, het middenpad schoon: alles wordt grondig aangepakt. Ook in de loods is alle materiaal zoals sorteerder en elektrowagens gereinigd. "De kisten breng ik naar een wasstraat. Voordat de teelt begint, dompelen we ze dan nog een keer. Vanaf de achterdeur tot de brievenbus vooraan is alles helemaal schoon. Ik zou niet weten wat ik er nog meer aan zou moeten doen. Ik wil me later niet kunnen verwijten dat ik er niet alles aan heb gedaan om weer vrij van virus te zijn."

Schoonmaak met veel water

Voorheen werd altijd een ruimtebehandeling met de LVM uitgevoerd. Dit keer is ontsmet door een loonbedrijf, na het leggen van het nieuwe loopfolie en het omlaag halen van de buizen. "Alles is goed geraakt. Met de LVM ging ook wel, maar dit geeft een nog betere ontsmetting. Ik wil druppels zien aan al mijn materiaal, en met een goede inwerktijd alles verzadigen met water. Ik denk dat ik het volgend jaar weer zo ga doen. Alleen zal er ook wel weer een ruimtebehandeling met formaline gaan komen, om vervuiling van het schermdoek tegen te gaan."

Net voor de start van de nieuwe teelt gaat Kosdi nog een keer met de eigen spuitrobot ontsmetten met Jet 5.

Buizen geverfd

"Het blinkt echt weer. We hebben de buizen elektrostatisch wit laten schilderen. Ook de hier en daar wat afgebladderde gevelverwarming is weer geschilderd. We hadden daar nu toch tijd voor. Je wilt het personeel toch ook aan het werk houden."

Op 30 december wordt er Galibier geplant. "Ik heb er weer veel zin in." Boven het jonge gewas gaat hij geen AC-folie toepassen. Het voordeel daarvan vindt hij te gering ten opzichte van het extra werk en kosten.  "Omdat het nieuwe doek zo helder is, zullen we dat iets later open gaan trekken en iets eerder dicht laten lopen."

Of registreer je om te kunnen reageren.