weblog

KCB: goede buitenlandse handel

Op tomaten na zijn de Nederlandse kasproducten inmiddels aardig uit beeld verdwenen. Nu zullen de handelsbedrijven dat niet heel erg vinden, want deze segmenten worden met goede kwaliteit vervangen door buitenlandse producten uit met name Spanje en Israël.

Zo zag ik flinke partijen Israëlische paprika's met een goede kwaliteit waarover het betreffende handelshuis tevreden was. Meestal was het de rode of gele variant. Opmerkelijk was de vorm van de vrucht. Van bovenaf was die geribd, vergelijkbaar met een geribde tomaat. Beschadigingen of vervuiling kwam ik niet tegen. Het enige minpuntje was dat de spanning er soms af was.

Tomaten, komkommer en aubergine

Aubergines uit Almería waren van voortreffelijke kwaliteit. Stevig en toch zwart en met loepzuivere kelken. Komkommers varieerden in kwaliteit waarbij de grovere maten wat geelverkleuring vertoonden en de kleinere maten grasgroen waren. Deze Spaanse partijen waren alle gesealed. Tomaten uit Nederland zag ik van heel grove trostomaten tot de kleinste variant hiervan. De grove trostomaten waren ongetwijfeld van de herfstteelt. Van de doorteelt zag ik fijnere tomaten welke qua trosopbouw minder mooi waren. Als die minder mooie trosopbouw gecompenseerd wordt door een betere smaak, vind ik dat prima.

Afgekeurde sla

Spruiten zijn zo de weken voor de kerst van prima kwaliteit. Spruiten met mooie groene koppen zonder enige grauwheid en zonder vreterij werden verpakt in luxe verpakkingen met de opdruk van recepten. Dit zag er aantrekkelijk uit. Ten slotte zag ik een flinke partij kassla, die door een supermarkt was teruggestuurd omdat deze niet vers was. Als dit het breekpunt is van wel of niet accepteren door de supermarkt, dan ligt het niveau wel erg hoog. Alleen een roodverkleurd snijvlak gaven deze mooie sla op maandagmorgen een iets mindere uitstraling. Ik zou ze niet hebben afgekeurd!

Of registreer je om te kunnen reageren.