teeltgeluid

'Eind januari zitten we al aan 6 trossen vleestomaten'

Wouter Moerman in Maasbree heeft begin vorige week de laatste vleestomaten van de rassen Foronti (grof) en Kanavaro (fijner) geplukt. "De laatste weken was de productie nog best aardig. Maar in september en bij de start hebben we wat minder geplukt."

De productie van beide rassen is uiteindelijk op ongeveer 63 kilo per vierkante meter uitgekomen. Foronti zit wat hoger maar die gaf ook meer klasse 2 in het najaar door groenkragen en krimpscheuren, veroorzaakt door mindere zetting door de hitte in de zomer. Je ziet toch weer dat hoe grover de tomaten hoe moeilijker de kwaliteit te handhaven is. Foronti heeft een gemiddeld vruchtgewicht van 300 gram, maar dan heb je ook vruchten van 350-400 gram en die geven het eerst kwaliteitsproblemen. Komend seizoen zet ik opnieuw de helft met Kanavaro maar op de andere helft komt Ducovery (Monsanto) te staan. Hij is een tandje fijner (270 gram) en uniformer. Hij is ook hoogrond maar het steeltje steekt minder ver uit. Maar prikschade speelt eigenlijk geen rol bij de rassenkeuze omdat we er weinig last van hebben. Een andere belangrijke reden om Ducovery te kiezen is de vroegheid. Hij komt 10 dagen eerder in productie dan Foronti en geeft 1 a 2 extra trossen omdat hij wat fijner is.

100 procent schoon starten

De teeltwisseling verloopt voorspoedig. Ik ben redelijk schoon geëindigd. Het glas is schoon gemaakt met fluor. Omdat ik geen teeltgoten heb kan ik alles gemakkelijk leeghalen. De buizen gaan omhoog en al het plastic wordt vervangen. Ik hoef het grondfolie niet te vegen en kan weer 100 procent schoon starten. De eerste paar maanden loop ik met veel plezier door een schone kas. Het  drainafvoergootje wordt schoongespoten en komt onder het nieuwe loopfolie te liggen. De nieuwe matten worden aan de kopse kant gedraineerd en pas bij de volgende mat loopt het drainwater in het afvoergootje zodat de wortels niet in de draingoot groeien.Voor het eerst komen er Growtop Master matten te liggen. Ik ging altijd voor de goedkooptste steenwolmat, maar heb toch wel gezien dat de doorworteling bij de Growtop beter is tot bovenin de mat. We gaan kijken hoe dat komend seizoen bevalt.

Snel naar lagere etmalen

De tomaten voor komend seizoen zijn op 25 september gezaaid. Kanavaro staat weer op onderstam DRO141, maar Ducovery is geënt op Maxifort. Je zag dit jaar dat Foronti en de proef met Ducovery gemakkelijk te veel blad maken op 141. De tomaten zijn getopt op het tweede blad. Koploosheid is bij deze rassen geen probleem. We gaan dit jaar opnieuw vroeg planten: op 23 november. Na een week hebben we de eerste bloei, dus we hebben nog zetting in december en een vroege plantbelasting. We zetten ze op een afstand van 70 centimeter en gaan pas in week 8 een extra stengel aanmaken. Daardoor kan de etmaaltemperatuur de winter op 17 graden blijven en worden de tomaten voldoende grof. Zo hebben we ook geen tweede scherm nodig. We gebruiken alleen het beweegbare LS-10-doek. Als je later plant moet je eind januari nog etmalen aanhouden van 18 of 19 graden terwijl de kans op kou dan het grootst is. Nu heb ik er eind januari al 6 trossen aanzitten, en kunnen we bij extreme kou wat terug in etmaal, zonder dat de plant dan te vet wordt.

Risico spreiden

Het gas voor de komend jaar is voor de helft al vastgelegd voor circa 20 cent per kuub. De andere helft wordt op dagbasis ingekocht. Dat doe ik zo al een aantal jaar. Zo haal je misschien niet de laagste prijs, maar spreid je het risico. Achteraf weet je het.

Of registreer je om te kunnen reageren.