teeltgeluid

'AC-folie vooral voor spontanere groei'

De derde teelt komkommers bij Rob Coolen in Ell is geruimd. Ondank Pythium-problemen in het begin, is de teelt in zijn geheel goed verlopen.

De totale productie over de heel teelt gezien was redelijk. "Aan het eind viel de productie wel wat tegen, vanwege het donkere weer. Al kregen we toch nog iets hergroei." De vruchtkwaliteit bleef tot het eind toe goed.

Wittevlieg hardnekkig

De teelt heeft best redelijk last gehad van wittevlieg. "Die wilde echt niet kapot. Ook met elke week spuiten en extra Encarsia uitzetten dan normaal, lukte het niet om de wittevlieg onder controle te krijgen." Net voor het ruimen is daarom een keer Decis met de LVM toegepast, ook om overvliegen naar de kas met herfsttomaten te voorkomen.

Van meeldauw heeft het gewas geen last gehad, en mede dankzij Luna en het onderdoor weghalen van bladeren ook niet van Botrytis. "Vorig jaar hadden we ook valse meeldauw, maar dit jaar niet."

Schoonmaak

De kas wordt grondig schoongemaakt, met wat extra ontsmettingen om bontvirus aan te pakken, zoals een extra chloorontsmetting.

De planning is om 9 januari weer Proloog te planten, met een vergelijkbaar teeltschema als dit jaar. Als het goed gaat, moet je niet te veel anderen achterna springen en wisselen, maar gewoon blijven doen wat je altijd doet."

AC folie

In een deel van de kas is een nieuw dradenbed en schermdoek geïnstalleerd. Een ander deel was al eerder vernieuwd. Overal zal AC-folie getrokken worden. "Dat is niet direct een extra energiescherm, maar voor mij vooral een groei-scherm. Je krijgt onder folie een iets spontanere groei van de plant. Die voelt zich prettiger en pakt de temperatuur beter, met minder buis."

Gelijkmatiger watergift

Tijdens de teeltwisseling worden de bestaande capillair druppelaars vervangen door nieuwe zelf-afsluitende Kameleon druppelaars. "Je kunt dan met een gelijkmatiger afgifte iets secuurder water geven en de hoeveelheid drain beperken. Je hebt dan minder water dat ontsmet moet worden, en je kunt makkelijker voldoen aan het niet spuien om emissie te voorkomen. Minder drain zorgt dat je makkelijker helemaal gesloten blijft met de recirculatie."

Herfsttomaat

In de kas met een viertrossenteelt herfsttomaat zijn de eerste twee trossen wat onregelmatig. "Je zag het vanaf het begin van de teelt. Wat kleinere vruchten, soms een bonk in het midden. Je mist verschillende vruchten per vierkante meter. Dan wordt het lastig om je productie te halen." Met trossen die al bij de plantenkweker zijn aangemaakt, valt er weinig aan te doen. "Je hebt er weinig invloed op. De hoge buitentemperaturen tijdens de opkweek hebben niet meegewerkt."

Inmiddels begint er een enkele tomaat te kleuren. "Ze hebben wel temperatuur gehad om door te kleuren, maar weinig licht." Het is nu zaak om scherp te blijven op het watergeven, om de wortels goed te houden.

Bij de temperatuurinstellingen wordt een nacht van 13,5 graden Celsius aangehouden, die rond 5.00 uur naar de 15 graden gaat. Om 9.00 uur wordt verder verhoogd naar 19 graden Celsius. "De minimumbuis is minimaal. Omdat het nog redelijk warm weer is, ben je toch al vrij veel aan het ventileren, en is het ventilatievoud toch wel voldoende."

Tegen rupsen heeft hij nog niets hoeven doen. Vanwege de verhoogde druk vanuit de komkommerkas is een paar keer gespoten tegen wittevlieg en zijn er meer vangplaten opgehangen. Ondanks de zwavelverdampers is iets meeldauw gevonden, zodat een keer Rocket is toegepast. Dit zal na tien dagen herhaald worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.