teeltgeluid

'Weinig trips, maar wel erg bijterig'

Bij gebr. Reijm in Berkel en Rodenrijs wordt in week 41 de kop uit de plant gehaald.

Piet Reijm: "Het gewas groeit nu nog zo mooi. Het is zonde om die kop eruit te halen. We doen het al twee weken eerder dan vorig jaar. Maar het moet nu toch gebeuren. Als straks het licht uit gaat, wil je niet dat er nog te veel komkommers hangen. Anders ga je heel veel klein snijden."

Iets fijner

Het gewas staat er naar tevredenheid bij, al zijn de komkommers allemaal ietsje fijner dan vorig jaar vanwege de gekozen hogere plantdichtheid van 2,5 planten per vierkante meter. "Het is niet problematisch. En vorig jaar werden ze op sommige momenten juist weer wat te zwaar. Daar heb je nu geen last van."

De productie loopt nog een paar vruchten voor op vorig jaar. Dit verschil is vooral ontstaan in de iets dikker geplante tweede teelt.

Bijterige trips

De kwaliteit is op zich goed, al heeft hij wat schade door trips. "Die trips is erg bijterig. Dat is nu ons grootste probleem. Er zitten er niet eens veel, maar dat relatief lage aantal veroorzaakt wel te veel kromme vruchten. Wij hebben dat eerder nooit zo meegemaakt."

Netjes knippen

Andere plagen, zoals wittevlieg, geven geen problemen. Ook van schimmels, zoals meeldauw en Botrytis, heeft het gewas geen last. Zeker naar de herfst toe is het wel voorwaarde dat je netjes blad blijft knippen, om infectie met Botrytis tegen te gaan. In het voorjaar hebben we wel een stuk blad getrokken. Dat bespaart op dat moment arbeid, maar op de overgebleven stengel-stompen krijg je te later maken met opschot. Die rommel achteraf weer weghalen kost net zo goed tijd. "

Een zorgelijke ontwikkeling is dat er overal over de kas verspreid een paar virusplanten zijn te vinden. "Het valt tot nu toe nog steeds mee wat het aan productie kost." Op de oogstkarren zijn busjes met ontsmettingsmiddel aangebracht, om oogstmesjes regelmatig te ontsmetten. Ook met het bladknippen gebeurd dat. "Tijdens de teeltwisseling zijn we van plan om goed te ontsmetten."

Tweede schermdoek

Bij de temperatuurinstelling wordt 20 graden Celsius aangehouden, met een voornacht van 19 graden. De ventilatietemperatuur staat op 21 graden Celsius. Onder de 11 graden buitentemperatuur loopt het schermdoek 's nachts dicht. "Ze zijn nu bezig met het treffen van voorbereidingen om straks een tweede schermdoek te installeren. Dat wordt er dan in december tijdens de teeltwisseling ingetrokken. Wat we in het voorjaar altijd met een AC-folie deden, gaan we nu met een extra doek doen. Je moet met de tijd mee, en je bedrijf up-to-date houden. En nu het goed gaat met de komkommerprijzen, kan het." Het huidige scherm is een diffuus doek, het nieuwe doek eronder wordt een helder schermdoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.