teeltgeluid

'We knippen 7 tot 8 procent meer kilo's aubergines'

"We hebben de laatste maand wel productie ingeleverd ten opzicht van vorig jaar, maar we komen uiteindelijk toch zeven tot acht procent hoger uit dan vorig jaar", zegt Tom Bos in Vierpolders. Hij teelt, net als vorig jaar, het aubergineras Beyoncé op onderstam Maxifort.

De hogere productie is voor een deel toe te schrijven aan een aantal verbeteringen in de twee bedrijven. We hebben de watervoorziening en de kwaliteit van de CO2 verbeterd en hebben de teelt anders weggezet. Dat heeft allemaal bijgedragen aan een beter resultaat, al blijft er nog steeds wat te verbeteren.

Belangrijke verbeteringen

Door uitbreiding van de osmose-installatie was het dit jaar niet meer nodig om oppervlaktewater te gebruiken. Daarbij komt dat het probleem van de gekke wortels veel minder is geworden door nieuw substraat, nieuwe stekers en betere ontsmetting. Je ziet hier en daar nog wel een opgezwollen pot, maar geen hele matten die besmet zijn. Het besmettingspercentage is laag. Waarschijnlijk groeide het gewas dit jaar ook beter vanwege de revisie van de wkk's. Je zag dat de blokken van de rookgasreiniging behoorlijk vervuild waren, dus die zijn vervangen tijdens de revisie.

Het eerder planten heeft ook een positief effect gehad op de kwaliteit van het gewas. Als je eerder plant kan je het rustiger aan doen in het begin en het gewas meer body meegeven. Daardoor krijg je een sterker wortelgestel waar je het hele jaar profijt van hebt. In januari moet je zeker bij Beyoncé al vol gas geven om hem generatief weg te zetten.

Nieuw ras voor meer balans

Voor komend seizoen volgen we dezelfde strategie. Op 10 en 17 december gaat er geplant worden, even vroeg als vorig jaar. Maar we kiezen wel voor een ander ras: Kylie. We willen iets fijner gaan oogsten, want dat heeft kansen op de markt. Bovendien is het een korter ras dat makkelijker vruchten geeft op de zijtakken en dus makkelijker in balans blijft. De balans houden was dit jaar nog voor verbetering vatbaar. Richting het najaar is er toch wat onregelmatigheid in het gewas gekomen. Met Beyoncé moet je continu aan de zetting blijven werken, maar dat is in de zomer niet altijd goed gelukt waardoor hij onregelmatig werd.

Kosten beperken

De huidige teelt wordt eind oktober beëindigd. Het gewas is nog redelijk schoon. Er loopt nog steeds swirskii rond en witte vlieg is ook weer onder controle. We hebben twee keer tegen wantsen moeten spuiten met Gazelle. Dat heeft goed gewerkt maar de biologie heeft er wel een tik van gekregen. Ook tegen rupsen en de bladluis is inmiddels een paar keer gespoten. Het loont niet meer om nog te investeren in de biologische bestrijding.
Bij de klimaatinstellingen wordt vooral gekeken naar de kosten nu de productprijzen flink zijn gezakt. Op twee derde van het bedrijf kan het scherm dicht en dat gebeurt nu vrijwel iedere nacht. Desondanks verstookten we in week 40 nog gemiddeld € 0,65 per vierkante meter. We zijn daarom voorzichtig met de temperatuur. Als er zon is willen we nog tempo maken, maar bij donker weer wordt de temperatuur misschien wel wat minder optimaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.