teeltgeluid

'Paprikagewas gezond houden met weersovergangen'

Het gewas van de gele Allrounder bij Michiel Koolhaas in Bergschenhoek staat er nog redelijk fris bij.

"Het is goed de zomer doorgekomen. Wel is het vruchtgewicht nu wat fijner. Voor de middenprijs is dat wel jammer. De vruchten komen er wel redelijk snel af." De plantbelasting ligt in week 39 op 32 vruchten per vierkante meter. Het gemiddeld vruchtgewicht rond de 164 gram.

Kop uit plant

De kop is inmiddels uit de plant gehaald. "Deze week (week 39) en vorige week heeft het gewas precies voor het laatst gezet. Alles wat nu nog zet, kan nog goed worden, daarna niet meer." Koolhaas verwacht dat het allemaal nog net uit kan gaan komen met de laatste oogst. "Het kan slechter. Het is dit jaar niet zo dat je echt niet goed uit komt."

De verwachting is dat het gewas het goed uit zal houden tot het eind van de teelt. "Je oogst nu wat je eerder in het jaar aan plant hebt neergezet. Het zou nu wel raar zijn als je het gewas nog om zeep helpt." Bij het indraaien wordt er een kleine kop uitgehaald om het gewas open te houden.

Kwikstaarten

Van ziektes, zoals Botrytis, heeft het gewas nauwelijks last. "We hebben niet veel uitval van planten. Ze komen er goed doorheen." Ook bij de plagen blijft alles goed in balans. "Er zit genoeg biologie. En er zitten kwikstaarten in de kas die heel veel rupsen wegvreten. We hebben maar twee keer een bespuiting tegen rupsen hoeven uit te voeren. Tot nu toe gaan we schoon naar het eind van de teelt toe."

Vrij luchtig telen

Het vraagt wel aandacht om het gewas gezond te houden met de weersovergangen en regenachtige periodes. "Niet te veel schermen. Zorgen dat het niet te vochtig wordt."

Hij teelt nog vrij koel. "Het is nog niet echt dat ik meer zetting wil hebben." Overdag wordt 22 graden Celsius aangehouden. Na de voornacht van 17,5 graden zorgt hij bij zonop weer op 21 graden te zijn. "Ik teel nu nog vrij luchtig. Als ik straks eenmaal genoeg zetting heb, dan gaat de temperatuur wel weer omhoog."

Matten niet te nat

De watergift wordt afgestemd op de weersomstandigheden. "Als je zo'n hele middag regen hebt gehad, dan zet ik hem rond 15.30 uur wel uit, zodat de matten en wortels niet te nat de nacht in gaan."

Of registreer je om te kunnen reageren.