teeltgeluid

'Geen troshaak bij eerste tros'

In de derde komkommerteelt bij Rob Coolen in Ell is de omslag naar donkerder regenachtig weer goed te merken.

"Vorig jaar had je nog een nazomer met twee weken van 25 graden. Maar nu niet. De overgang gaat vrij stroef. Je mist licht. Het gaat langzaam. Je ziet wel veel bloemen en kleine vruchtjes, maar het dikt niet. En je kunt dat ook niet forceren."

Tussenplanting

De teelt is begonnen met een tussenplanting, met de bedoeling om het oude gewas er nog zeven tot tien dagen tussen te laten staan. "Na zeven dagen hebben we de oude planten eruit gegooid. Dat was maar goed ook. Die nacht kregen we onweer. Dan weet je sowieso dat je het risico op nog meer broeikoppen toeneemt door meer vocht."

Luchtbeweging

Coolen heeft al vrij vroeg vier bladeren onderin weggeplukt om daar meer luchtbeweging te krijgen en de kans op Botrytis te verminderen. Er is een keer een behandeling met Luna uitgevoerd en er zal nog een keer onderdoor gespoten gaan worden. Helaas zat er vanaf het begin ook Pythium. Naast de standaard AATerra behandeling is er daarom ook extra Previcur aangegoten met een bekertje om de wortelhals gezond te houden.

Aan plagen is er wat wittevlieg te vinden. Ondanks de uitgezette Encarsia en swirskii zal er een keer chemisch ingegrepen moeten worden.

Nieuw schermdoek

De voornacht en nanacht staan op 17,5 en 18,5 graden Celsius, waarna de dagtemperatuur naar 20 graden gaat. Goede komkommerprijzen geven weer financiële ruimte om het schermdoek te vervangen. "Dat had een paar jaar geleden eigenlijk al moeten gebeuren. Ik volg nu voor het tweede jaar de Het Nieuwe Telen-cursus. Dan ga je bewust meer schermen. Maar onder een ouder doek valt dat niet mee: dan verlies je toch te veel licht."

Geen troshaak

In een andere afdeling zijn 10 september herfsttomaten geplant van het ras Speedella. De eerste vruchtjes zijn in week 39 al bijna twee centimeter in doorsnee. "We gaan voor vier trossen." De eerste tros wordt op zes vruchten teruggesnoeid. Er wordt geen troshaak aangebracht, waardoor de tros afbuigt en iets minder grof wordt. "Daar hebben we vorig jaar in een rij een proef mee genomen. Er scheurde niets af. Dus waarom zou je extra gaan stoken en energie gebruiken om de eerste tros niet te grof te maken, als je hem ook zonder problemen kunt remmen door geen troshaak te gebruiken?"

Voorzichtig met doorstoken

Er wordt tempo in de teelt gehouden, maar niet overdreven. "We zijn voorzichtig met doorstoken, met oog op neusrot. Als je de temperatuur in de vooravond te lang doortrekt, heb je eerder kans op drukkers. Op teeltgoten ben je de wortels ook al aan het opwarmen als je er een buis bij zet. Die zijn dan vrij actief, en blijven duwen."

"We zoeken in het begin de grens van het maximale temperatuurniveau ook niet op omdat we willen voorkomen dat je later drastisch terug moet in temperatuur. We zorgen dat het gewas kracht overhoudt om continu harder door te gaan. De krul er helemaal uitstoken, dat doen we al een paar jaar niet meer. En met een nanacht van 21 graden, en het energiescherm dicht, valt de energie-input ook wel mee."

Of registreer je om te kunnen reageren.