weblog

Einde teelt glasproducten dreigt onder maat te komen

Voor de grootste glasproducten is het einde van de teelt genaderd. We dringen er dan al jaren op aan om het kwaliteitsniveau tot het eind op peil te houden.

Daar zijn we dan met zijn allen dit jaar niet in geslaagd. Lastig is dat het bij aanvoer allemaal wel redelijk lijkt maar dat de houdbaarheid in sommige gevallen belabberd is. Ik bedoel hiermee vooral het optreden van vruchtrot en steelrot, enkele dagen na aanvoer. Ik zag diverse partijen met rot, afgekeurd door het handelsbedrijf zelf, of later in de keten door de afnemer. Rot openbaarde zich vooral bij paprika en aubergine.

Beschadigingen in paprika

Bij paprika zag ik een groot onderscheid tussen de grovere sorteringen en de kleine. Als de grovere sorteringen wat minder butsen had, was deze nog goed. In de kleine sorteringen kwamen veel te vaak klasse II-vruchten voor en rotte, open beschadigingen. Er zou toch veel beter op deze gebreken gesorteerd moeten worden. Aubergines zagen er in kwaliteit nog goed uit maar werden veel te vaak ontsierd door een rotte steel. Ik kan niet zien hoe oud producten zijn als ik ze inspecteer. Belangrijk is, dat niemand ze ook maar één dag vasthoudt.

Geen geweldige eindsprint komkommer

Bij komkommers heb ik maar één echt heel mooie partij gezien. De meeste  partijen waren heterogeen van kleur en vorm en bevatten te veel klasse II-vruchten. Ook niet echt een geweldige eindsprint. Alleen de tomaten waren van goede kwaliteit. Ik hoorde wel van voorkomende gescheurde vruchten maar die heb ik niet gezien.

Niet verder wegglijden

Voor zover u er nog invloed op hebt, is mijn boodschap om het uitsorteren van beschadigingen, hoe klein dan ook en de klasse II-vruchten beter te verzorgen. Laat het einde niet nog verder wegglijden!

Of registreer je om te kunnen reageren.