teeltgeluid

'De verbeterpunten voor de volgende tomatenteelt staan al op papier’

"De keuze voor Brioso is me erg goed bevallen. Het is heel prettig telen en we hebben een enthousiaste groep. We lopen zelfs tot december elke week excursie", zegt Geert Koot in Poeldijk, lid van telersvereniging Prominent. Hij gaat lang door. Er hingen vorige week nog 5 tot 6 trossen per stengel.

De laatste oogst staat op 17 december geplant, wanneer de eerste belichte cocktailtomaten van collegatelers het overnemen. Alles is er nu op gericht het gewas gezond te houden. Dat is zeker nog het geval. Er zijn geen gele stammen te zien en Botrytis komt niet voor. Net voor het koppen (15 september) is nog een keer preventief met Luna gedruppeld. Wat wel aandacht vraagt is Phytophthora. We hebben maar een paar planten gevonden, op druipplekken onder kapotte ramen. Maar het kan zich snel verspreiden via de luchtbeweging van de ventilatoren. We gaan er deze maand nog een keer tegen spuiten met Ranman Top.
Met de biologische bestrijding gaat het uitzonderlijk goed. Macrolophus is nog op oorlogssterkte waardoor wittevlieg en rupsen geen kans hebben. We zijn nu aan het nadieven maar er vliegt nauwelijks iets op. Ik heb nog weinig meegemaakt dat Macrolophus het zo lang volhield. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de goede balans in het gewas en het goed scouten en bijvoeren in het voorjaar. Pas toen rond week 20 de eerste wittevlieg kwam, zijn we gestopt met bijvoeren.

Gewas sparen

Om het gewas te sparen wordt het kasklimaat strak aangepast aan de hoeveelheid licht. De etmaaltemperatuur lag in de voorbije weken rond 17 graden. Op een lichte dag wordt 18 graden aangehouden op een donkere dag 16,5 graden. De nacht is gemiddeld 15 tot 15,5 graden met een voornacht van 14 graden tot 1 uur waarna naar 16,5 graad bij zonsopgang wordt gestookt. Overdag wordt langzaam toegewerkt naar een temperatuur van 20 graden plus 2 graden op licht. Onder een buitentemperatuur van 7 graden gaat het scherm 's nachts dicht. We houden wel een kier aan en luchten zoveel mogelijk boven het scherm. Om het gewas te activeren staat er tussen 7 en 9.30 uur een minimumbuis in van zeker 40 graden. De rest van de dag staat hij minimaal op 28 graden. Sinds het kouder is zijn de APX-prijzen voor stroom gelukkig gunstig. De wkk staat van 8 tot 20 uur aan. We doseren zo maximaal CO2 en kunnen alle warmte goed gebruiken.

De plant had begin vorige week nog 11 bladeren. Daar zijn er inmiddels 2 of 3 van afgesneden, aan de voorkant van het gewas zodat de vruchten maximaal in het licht komen te hangen. We eindigen met 7 bladeren dus na deze keer gaan we er nog 1 keer doorheen. Vorige week liepen er ook 8 scholieren rond die zich bezig hielden met knippen en in de beugels leggen van de stammen. We doen dat laatste twee keer per jaar. Het is nu erg belangrijk dat de stengels niet op de vochtige grond blijven liggen.

Te lief geweest

In dit eerste jaar met het ras Brioso vallen de resultaten zeker niet tegen. Als het goed is komt de eindproductie in de buurt van 47 kilo per vierkante meter. Toch staan de verbeterpunten voor volgend jaar al op papier. Tot 1 augustus ging het goed. Daarna zijn we te lief geweest voor het gewas. We hadden gewoon moeten doorgaan met generatief sturen. Brioso (op onderstam Maxifort) is een hele sterke groeier. Die kan ook in augustus overdag gewoon 26-27 graden aan in plaats van 24 graden. We hebben daar vruchtgewicht verspeeld. Het hele jaar zaten we netjes op 39-40 gram. Maar de laatste weken is dat gezakt naar 37 gram. Dat was niet nodig geweest.
Behalve de temperatuur is ook de bemesting verantwoordelijk voor het lagere vruchtgewicht. We zaten in augustus te hoog in de stikstof omdat we natrium moesten wegspoelen. We gaan binnenkort de membranen van het osmose-apparaat maar eens vervangen.

Foto

  • 'De verbeterpunten voor de volgende tomatenteelt staan al op papier’

Of registreer je om te kunnen reageren.