teeltgeluid

'We gaan nooit zo diep met temperatuur'

Bij Jansen Paprika in Andijk is op 14 en 15 november Nagano geplant (10 oktober zaai) en een week later Maranello (zaai 17 oktober).

Deze spreiding in plantdata, samen met Maranello die in de zomer wat grover wordt en Nagano die er juist iets korter over doet om rood te worden, komt al een aantal jaren goed uit om oogsthozen in beide kassen niet samen te laten vallen.

Vliegende start

Theo Jansen: "De Nagano-planting heeft een vliegende start gemaakt, met tien dagen prachtig mooi weer. Na een paar dagen zaten de wortels al behoorlijk met pennen in de mat. En met een teelt op drie stengels wil Nagano nog wel eens makkelijker een takje geven dat achter blijft, maar dit jaar zie je dat niet."

Met Maranello ging het moeizamer, omdat die na de start direct een periode te maken kreeg met slecht weer. Het inwortelen duurde langer en de plantontwikkeling verliep minder. Omdat het ras niet gevoelig is voor stengelongelijkheid, bleven alle stengels gelukkig nog redelijk uniform.

Donkere dagen

Begin week 3 worden de eerste drie oksels schoongemaakt van bloemen en beginnende vruchtjes. "Het vierde oksel moet het gaan doen. Het zag er mooi uit, maar na een aantal donkere dagen vrees ik toch dat het weleens pas het vijfde oksel kan worden. Je ziet al wat donkergroene en versteende vruchtjes die niet meer mooi rond zijn."

De voornacht is flink naar beneden gebracht, van 17,5 of 18 graden Celsius naar 16 graden. "We gaan nooit zo diep, maar we willen de vruchtjes er aan proberen te houden."

Overdag wordt 20,5 graden Celsius aangehouden, op een lichte dag een graad meer.

Dubbel scherm

Er wordt gewerkt met een dubbel scherm. Het tweede scherm gaat pas onder de 7 graden Celsius buitentemperatuur dicht, en helpt ook om uitstraling beter tegen te gaan. "Tussen 11.00 uur en 15.00 uur gaan de schermen open, weer of geen weer. Dan maar meer gas erop. We willen alle licht binnen halen."

Vanwege de teelt onder een dubbel scherm wordt met een hogere EC gewerkt. Begin week 3 is de EC bij Nagano 6,18. "Hoger moet die niet worden, maar met zulk slecht weer moet je de plant in bedwang houden. Anders ga je een zwakker gewas neerzetten, en wordt het gevoeliger voor Fusarium- en Botrytisproblemen in de zomer."

Montdorensis

Bij de plaagbeheersing is twee keer gespoten tegen trips en is een keer een rupsenmiddel toegepast. "na drie weken zagen we wat kleine rupsjes."

In week 2 is Amblyseius montdorensis uitgezet. "Dit jaar geen cucumeris meer. Vorig jaar hebben we montdorensis een keer geprobeerd, en dat is goed bevallen. Die is breder inzetbaar: Hij pakt ook een spintje mee."

Spaanse concurrentie

Jansen hoopt dat de paprikaprijzen in het begin van dit teeltseizoen wat minder last zullen hebben van de Spaanse concurrentie dan met het mooie zachte winterweer van vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.