Ga ik over het einde van mijn paprikabedrijf praten?

Peter Luijendijk
'Zeg Peter, ik ben benaderd door een verslaggever van Brandpunt en zij willen een reportage maken over de huidige toestand in de glastuinbouw. Wil jij daar aan meewerken?'.

Tja wat een vraag, "ik moet er even over nadenken" is mijn antwoord. 's avonds hebben Ellen en ik het erover of we dit wel willen, en we besluiten om het er maar op te wagen.

Een week later zitten we aan de tafel in de kamer met een redacteur en verslaggever van het programma. Zij willen een breed item maken en ons persoonlijke verhaal hierin verwerken, geen sensatie of emotie tv maar gewoon het verhaal zoals het is. Dan komen de vragen en we gaan soms alweer ver terug in de tijd, sommige dingen lijken alweer lang geleden maar al pratende realiseer je je dat de tuinbouwwereld wel erg veranderd is. De mensen van Brandpunt luisteren soms met verbazing hoe het gaat als je je bedrijf moet stoppen en verkopen.

Het is vrijdagmiddag, de afspraak is dat de camera man en verslaggever Liesbeth Staats om drie uur aanwezig zijn. Het is mooi weer, de winterzon schijnt en ik loop samen met het team van Brandpunt over de laan waar ik opgegroeid ben. Daarna praten we verder in de kas waar ik nu werk. En alles gaat op een prettige open manier. soms komen de vragen wel weer heel dicht bij en ervaar je dat, al is het alweer drie jaar gelden, de emoties er nog steeds zijn. Niet meer zo heftig maar toch. We beëindigen het interview thuis in de kamer aan tafel.

's Avonds in bed wordt het hele interview eindeloos in gedachten  herhaald  en komen de vragen, moeten we dit wel doen? Hoe zal het straks gepresenteerd en gemonteerd worden? Eigenlijk willen we rust hebben en niet weer alles oprakelen. En wat zullen andere partijen doen met sommige uitspraken, we zitten tenslotte nog in de schuldsanering.

Ondanks onze aarzelingen stemmen we er toch in toe dat ze het mogen uitzenden en hopen dat ze een integer beeld van ons en de glastuinbouw brengen. De uitzending is op dinsdag 3 februari op npo2 om 20.30 uur.

 

 

Peter Luijendijk is oud-paprikateler en begeleidt telers die worstelen met bedrijfsbeëindiging via Stichting Zorg om Boer en Tuinder.

Herkent u zichzelf in dit verhaal, en wilt u met iemand praten die weet wat u doormaakt? Kijk dan op www.zorgomboerentuinder.nl. U vindt dan iemand bij u in de buurt die een luisterend oor heeft.

Foto

  • Ga ik over het einde van mijn paprikabedrijf praten?

Of registreer je om te kunnen reageren.