teeltgeluid

'Nu al plannen voor teeltwisseling paprika'

De koppen zijn er bijna uit bij de oranje paprika's van Zwingrow in Poeldijk. Het laatste rondje wordt in week 37 afgerond. Het gewas staat nog mooi groen en de bloemen zijn goed.

De zetting kabbelt door. Bart van der Valk: "Je hoopt natuurlijk altijd op een bak zetting voor het laatste zetsel, maar dat is dit jaar niet reëel vanwege de hoge plantbelasting. We hebben in week 31 tot en met 34 veel zetting gehad. Er is ons wel alles aan gelegen om toch nog zo veel mogelijk zetting te realiseren. Je bent al tevreden als de minder belaste takken goed mee gaan. We zijn niet ontevreden, maar voor oranje paprika is het geen geweldig productiejaar qua kilo's."

Eerste gaatjes

Er zit nog veel Orius en Macrolophus in het gewas. Ook de populatie van swirskii staat er nog goed bij. Nadat een eerdere druk van rupsen weer goed onder controle was gebracht, begint deze plaag nu weer wat op te komen. De eerste kleine gaatjes zijn waar te nemen. "We zullen daarom nog een laatste zetje geven met Xentari."

Zo hier en daar komt een beetje boterbloemluis opzetten, zodat pleksgewijs ingrijpen nodig zal zijn. Schimmelziektes vormen geen probleem. "We blijven goed schoon maken. We gaan nog een laatste rondje vuil rapen, wat een grote bron voor infecties vormt. Het is nog een heel stukje naar week 45 toe, maar ik denk dat we daarmee wel uit gaan komen tot aan het eind van de teelt."

Voornacht vasthouden

Bij de klimaatinstellingen staat er nog goed een voornacht in van 16 graden Celsius. Die wil hij zo lang mogelijk vasthouden om het vruchtgewicht op peil te houden. Om 3.00 uur gaat de temperatuur weer richting de dagtemperatuur van 20 graden, die een uur voor zonop bereikt moet zijn. Deze periode, waarin het 's ochtends makkelijk koud kan worden en het zonnetje daarna ineens krachtig door kan komen, is gevaarlijk met het oog op natslaan van de vruchten. "Het is best lastig om dat te voorkomen, zonder dat je te veel dure energie gebruikt. Onder het schermdoek loopt de temperatuur makkelijk hard door. Bij het openen van het scherm kun je dan al snel kou binnen luchten, zeker omdat de ventilatietemperatuur er kort boven staat. Als je even verder in de tijd bent, dan kan de nachttemperatuur wel wat hoger. Maar nu wil je met de voornacht nog niet omhoog, om grove vruchten te houden."

Het hele jaar door zijn de vruchten overigens al grof. "Het vruchtgewicht is nog niet onder de 185 tot 190 gram geweest. Dat is mooi grof voor oranje. Er valt ook nog 5 procent in de 90'ers."

De kwaliteit is goed. Dagelijks wordt er ook product verladen voor Amerika, dat hoge eisen stelt aan houdbaarheid en andere kwaliteitseisen.

Kop er uit

Als de kop er uit is, wordt de wateropname van het gewas ineens een stuk minder. De watergift wordt dan hard afgebouwd. Ook in de afgelopen periode is al geminderd met oog op de weersomstandigheden. "Al geef je makkelijk iets te weinig. De afgelopen weken was het nog zulk mooi weer, dat je de EC eerder op dan af zag lopen met het verminderen van de druppelbeurten."

Plannen teeltwisseling

Inmiddels is Van der Valk ook al druk bezig met de planning voor de komende teeltwisseling. "Je moet het meer planmatig aan gaan pakken. En er op tijd mee beginnen, nu er door de economische omstandigheden van alles is veranderd bij toeleveranciers. Anders kun je straks 'nee' krijgen op je bestel-vraag. Het is dus aan te raden om op tijd te inventariseren en te bestellen."

Of registreer je om te kunnen reageren.