teeltgeluid

'Zo laat mogelijk en fanatieker activeren'

"Het gewas staat er goed bij al zie je wel dat het bovenin wat voller wordt door de warme nachten", zei Peter van Bree in Meijel halverwege vorige week. Hij teelt het ras Lyterno, een trostomaat met 100 grams vruchten en verhoogd lycopeengehalte.

Het derde weekend van juli was tot nu toe het heetste van dit jaar. "Het werd buiten 34 graden en we kwamen in de kas uit op een etmaaltemperatuur van 26 graden. Maar het gewas is wonderbaarlijk goed door die extreme hitte gekomen. De kwaliteit is goed gebleven, er zijn geen gescheurde tomaten gekomen wat bewijst dat dit ras er niet gevoelig voor is. Alleen langs de gevels waar de zon op staat zie je wat missers bij de zetting. Misschien dat de gezette vruchten wat stugger zijn geworden, maar je ziet nergens witte of lichtgekleurde vruchten."

Vollere kop

Net als toen, paste Van Bree vorige week  dezelfde strategie toe. "Het is minder heet maar de nachten zijn toch erg warm. Met een minimumtemperatuur van 19 graden kun je weinig sturen. Het is dan een kwestie van maximaal luchten en voldoende water geven." Het gewas staat nog goed in balans. De plantbelasting ligt rond 150 vruchten per vierkante meter. Toch wordt het zichtbaar voller in de kop. "Wat we nodig hebben zijn koudere nachten. Het is nu nog niet nodig maar als het te lang duurt ga ik straks een blaadje uit de kop halen. Dat heb ik vorig jaar ook een paar weken gedaan."
Om zoveel mogelijk koelte mee te nemen, start Van Bree zo laat mogelijk met opstoken naar de dagtemperatuur. "Ik activeer zo laat mogelijk en fanatieker dan anders." Vorige week kwam  er pas om 4 uur in de ochtend een buis in van 43 graden. Om 6 uur werd daarmee de dagwaarde bereikt. "Het valt niet mee om de warmtebuffer leeg te krijgen, maar we halen nog steeds een redelijke CO2-concentratie van 450 ppm overdag."

Gezond het najaar in

De watergift startte vorige week al om 7.30 uur. De druppel-ec houdt hij de hele dag op 2,8. Van Bree wil de steenwolmatten in de nacht niet verder dan 6 procent laten interen. "Ik wil geen risico lopen dat ze moeilijker verzadigd raken. De planten moeten meteen bij het water kunnen." Toch is al goed te merken dat het najaar nadert. "De watergeefstrategie zal nu wel gaan veranderen want de dagen worden snel korter."
Het gewas zal in ieder geval gezond het najaar ingaan. "We hebben helemaal geen Botrytis en we er het hele jaar niets tegen hoeven doen." Ook met de plaagbestrijding is het rustig. Wittevlieg en rupsen zijn goed onder controle. "Alleen tegen rupsen heb ik een keer Altacor gebruikt."

Of registreer je om te kunnen reageren.