teeltgeluid

Niet te vol gewas naar herfst toe

Op 1 en 29 juli is de herfstteelt geplant bij kwekerij De Springplank in Dongen. Er is volledig gewisseld, waarbij is ontsmet met Formaline. Harry Vollering: “We hadden best wat last van wittevlieg.”

Bij de laatste teelt is voor het ras Bonaire gekozen. "We hadden flink virus. Dan moet je wel." Een aantal planten liepen wat brandkoppen op, in banen die open bleven tijdens het gedeeltelijk schermen tegen felle instraling. "Bonaire is wat gevoeliger op brandkoppen."

Vlotte overgang

Bij de vroegste planting is de stam vrijwel leeg geoogst. "De laatste stammers hangen naast de eerste rankvruchten, dus hij gaat heel mooi over op de rank."

Het gewas was wel een beetje wild. "Maar dat moet ook bij Bonaire, om voldoende groei te houden. Het is ook goed tegen het virus. Als hij te generatief zou staan, ga je gelijk zien dat er virus in zit."

Toppen

Als stooktemperatuur wordt 19 en 20 graden Celsius aangehouden. De etmaaltemperatuur komt rond de 22,5 graden uit. Wisselingen tussen zonnige en regenachtige dagen kunnen goed opgevangen worden met wat meer knijpen van de luchtramen op regenachtige momenten en met het best vlot (bij ongeveer 650 Watt instraling) sluiten van het schermdoek bij zonnige omstandigheden.

Met het warme weer wilde Vollering niet te veel topwerk verrichten. "Maar nu hebben we de plant net getopt, en is er ineens best een flink stukje van 30 tot 40 centimeter uitgesneden. Je wilt het gewas naar de herfst toe niet te vol meer hebben."

Aan plagen is er een wit vliegje en een spintje waar te nemen. "Maar we hebben overal al voorbehoedend volvelds biologie uitgezet. Je weet dat je die plagen toch gaat krijgen."

Laat eerste vruchten

Bij de jongste planting, waar eind week 33 de kop uit gaat, ging de start wat moeizamer. "Vanwege de hitte in de weken ervoor is het niet helemaal lekker gegaan. Er kwam een beetje Pythium van de plantenkweker mee, en er zat geen vrucht in." Pas in het achtste en negende oksel kwamen de eerste goede vruchten. "De rest daaronder was prut. Het hoofdvruchtje was er uit, en er zaten alleen wat nabloeiers." Inmiddels is het gewas bijgetrokken, maar het staat nog steeds niet echt sterk.

Opletten voor schimmels

Nu het gewas de herfst in gaat, wordt het scherper opletten op Botrytis. Meeldauw zal straks weer minder snel een probleem worden. "Het wit zal nog drie weken moeilijk blijven, maar dan wordt het weer makkelijker. Het valt tot nu toe mee. Achteraan in de kas hebben we de eerste stipjes gevonden."

Of registreer je om te kunnen reageren.