Doorgaan naar artikel

‘Er zat al veel rek op de planten toen ze kwamen’

‘Een week na het tussenplanten halen we het oude gewas er al uit, want het is veel te vochtig in de kas. Ze hadden scherp weer voorspeld maar het valt gewoon gruwelijk tegen,” zei Ed Classens van VieVerde in Castenray halverwege vorige week.

Het gewas had minstens nog een week langer in de kas van  3,6 hectare moeten staan, want de komkommerprijzen waren voor het eerst dit jaar goed te noemen. “Het was niet de bedoeling om tussen te planten maar als de prijzen eindelijk beter zijn, zou het zuur zijn als je geen komkommers hebt.” Toch moet Classens nu kiezen voor het jonge gewas. “Er zat al veel rek op de planten toen ze van de plantenkweker kwamen en dat is alleen maar meer geworden hoewel we bijna 24 uur maximaal gelucht hebben.”

Veel handwerk

Het Air&Energy systeem kan bij dit klimaat weinig meer uitrichten. “Soms laat ik het nog even draaien, meestal  ’s morgens vroeg wanneer het nog koel is. Maar als het absolute vocht buiten bijna even hoog is als binnen doe je niets meer.” Hoewel het systeem veel automatisch kan regelen zit Classens zelf regelmatig aan de knoppen.  “Ik mis een regeling op het verschil in absoluut vocht, dus moet ik nog veel met de hand instellen.” In dit eerste jaar is het moeilijk om conclusies te trekken over het functioneren van het systeem. “We hebben natuurlijk helemaal geen winter gehad. We hebben wel meer geschermd dan andere jaren en tot en met maart het tweede scherm regelmatig gesloten, maar daarmee is bij ons niet veel  meer gas bespaard dan bij anderen.”

Geen loonwerker in de kas

Om schade aan het jonge gewas te voorkomen heeft hij het oude gewas wat vroeger doorgesneden en laten uitdrogen. In de tweede helft van vorige week is het op de sleepdoeken gesneden en met de eigen machine eruit gedraaid. Daarna heeft hij de gewasresten naar buiten gereden en in de composteersilo gegooid. “Bij mij komt geen loonwerker in de kas vanwege het gevaar van besmetting met bontvirus.” Het overhangen van het jonge gewas op de andere gewasdraden volgt mogelijk pas na het weekend. “Het staat pas tegen de bloei aan, dus zwaar is het nog niet. Het overhangen heeft dus geen haast”

Extra groeikracht omzetten

In de oudere kas van 1,5 hectare is het oude gewas er vorige week in een keer uitgehaald. Op woensdagavond zijn de nieuwe planten gepoot. Net als in de andere kas heeft hij gekozen voor het ras Kurios. “De extra groeikracht van dit ras kun je goed gebruiken in zo’n vroege herfstteelt. Dat proberen we om te zetten in extra productie. Vorig jaar had ik Sheila staan, maar die viel qua productie toch tegen. Dit ras is beter als je later plant en meer last van Botrytis en andere schimmels kan verwachten.”

In de nieuwe kas heeft hij vorige week de roofmijten tegen trips en spint ingezet. Verder is het jonge gewas voor het eerst gespoten tegen meeldauw, met Rocket. “In de herfstteelt moet je altijd spuiten tegen meeldauw, zelfs bij de tolerante rassen. Je doet bovendien meteen iets tegen de andere schadelijke schimmels.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ed Classens

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin