teeltgeluid

'Er staat een onwijs sterk paprikagewas'

"Een geluk bij een ongeluk was dat door het donkere weer voor half juli de zetting haperde. Ik ben blij dat we daardoor in dat hete weekend van 21 juli geen jonge zetting bovenin het gewas hadden, want dat had anders een hoop ellende gegeven", zegt paprikateler Arie Jongeleen in Dongen.

Jongeleen teelt de rassen Maranello en Maduro (beide Enza). "In de oudste kas staat Maranello want die blijft wat korter."
Vorige week maandag kon hij niet voorkomen dat de gewassen nat werden. "Zulke enorme hoosbuien heb ik zelden gezien. In een hoek kwam het water bij de kasvoet naar binnen omdat de sloot overliep. En door de luchtramen werd het gewas van boven nat. Je moet toch een minimum lucht houden." Schadelijke gevolgen van die nattigheid verwacht Jongeleen niet. "Er staat een onwijs sterk gewas. Er is het hele jaar nog geen plant uitgevallen." Ook Phytophthora is een onbekende voor hem. "Na die hoosbui heb ik wel alle ramen volledig open gezet om het gewas snel te laten drogen."

Stabiele ec en pH

Voor zover het mogelijk is houdt hij een voornacht aan van 16,5 graden waarna hij vanaf middernacht gaat opbouwen naar de dagwaarde van 21 graden die een uur voor zonsopgang bereikt moet zijn. In de ochtend staat de raaminstelling dicht boven de stooktemperatuur. In de middag gaat de luchtinstelling naar 24 graden. "Maar ik doe niet te gek met vocht, het moet vooral goed luchtig blijven." Met het hete weer had hij de druppel-ec verlaagd naar 2,0. Nu staat hij weer op 2,3 tot 2,4. Hij giet vanuit een dagvoorraad met een mengsel van ontijzerd bronwater, regenwater en ontsmet recirculatiewater. "Met een dagvoorraad heb je een veel stabielere ec en pH."

Spint ging te hard

Tot voor kort liep de spintbestrijding bijzonder goed dankzij de pest-in-first-strategie. "Maar door het hete weer is de spint toch te hard gegaan en heb ik moeten corrigeren met Floramite. Ik wil niet te veel risico nemen. Doordat ik alleen de koppen heb gespoten hebben de roofmijten er geen last van gehad." Verder vindt hij het vrij rustig in de gewasbescherming. "Je ziet wel eens een rupsje of een boterbloemluis die je even moet aanpakken. Maar er staat gewoon een dijk van een gewas. Dat is ook minder kwetsbaar. Als je die witte wortels ziet, lijkt het wel voorjaar."

Vlotte doorkleuring

De plantbelasting was eind week 31 ongeveer 41 stuks per vierkante meter. "Dat is best wel aardig in deze tijd." Het gemiddeld vruchtgewicht ligt tegen 200 gram. Ongeveer 90 procent van de sortering is 85-plus. In productie loopt Jongeleen voor op vorig jaar. "De nieuwe rassen kleuren vlotter en egaler door dan bijvoorbeeld Viper. Dat maakt het wel moeilijker om nog groen te oogsten als je geen bonte vruchten wilt hebben. Maar in productie kom je er verder mee."

Of registreer je om te kunnen reageren.