teeltgeluid

'Dat vroeg stoppen en vroeg starten bevalt me wel'

"De teelt gaat nog steeds naar mijn zin, terwijl het einde al in zicht komt. Eind augustus gaat de kop eruit", zegt Wouter Moerman in Maasbree. Hij teelt het grove vleestomatenras Foronti en het fijnere ras Kanavaro.

In de eerste week van september is de laatste zetting die in de laatste week van oktober geplukt wordt. "Dat vroeg stoppen en weer vroeg starten bevalt me wel. Teelttechnisch is het erg plezierig want alle vruchten groeien nu nog goed uit. Voor het zwellen hebben ze licht nodig. Als je langer doorgaat valt de meerproductie ook tegen. Je hebt twee trossen meer maar moet er vijf weken langer voor stoken." Ook markttechnisch vindt hij het een voordeel. "We hebben deels leveringsafspraken die eind oktober aflopen. Er zijn bij de onbelichte teelt niet veel telers die zo vroeg leeg gaan. De prijzen zijn meestal beter dan half november."
Een ander voordeel is dat het gewas minder te lijden heeft onder schimmeldruk omdat het kasklimaat nog gunstig is. "Maar we hebben sowieso helemaal geen Botrytis. In het voorjaar hebben we een keer preventief met Luna gedruppeld en net voor het koppen gaan we dat nog een keer doen." Qua plagen is het ook erg rustig. De Macrolophuspopulatie heeft hij wel een tikje moeten geven door twee keer te spuiten in 1 op de 10 rijen. "Er kwam een heet weekend aan en dan weet je dat ze eerder vruchten gaan aanprikken. Je kunt beter twee keer een beetje corrigeren dan een keer fors met het risico dat je tegen het eind in de wittevlieg loopt."

Hoek met verzwakte planten

Lange tijd was er weinig aan het klimaat te regelen. "Het lucht stond dag en nacht volledig open. Maar sinds week 32 worden de nachten koeler en kun je weer wat gaan doen." De ramen lagen vorige week  's nachts bijna helemaal dicht terwijl hij langzaam naar de dagtemperatuur van 19 graden stookte en er 's ochtends nog een buisje inhield. "Het mag beslist geen 12 graden worden want dan slaan zulke grote vruchten nat in de ochtend en gaat de kwaliteit hard achteruit."
Het gewas van de fijnere Kanavaro laat in een bepaald deel (op zo'n 40 %  van de 1 hectare) van de kas wat zwakkere planten. "In die hoek groeit het altijd wat slanker maar zulke verzwakte planten heb ik niet eerder gezien. Een verklaring heb ik er niet voor." Om ze te ontlasten heeft hij bij de verzwakte planten er een tros uitgehaald of op drie gesnoeid.

Grofheid in toom houden

Op de 3 hectare met het grove ras Foronti heeft hij in week 32 juist vijf in plaats van vier vruchten aangehouden. "We moeten de grofheid van de vruchten echt in toom houden, zeker nu de plantbelasting flink is gedaald. We hadden zelfs een week dat we meer dan een 3 kilo per meter geplukt hebben. Met 4 vruchten aan die tros zouden die de vruchten meer dan 300 gram kunnen worden. Grove vruchten kleuren moeilijker egaal door, slaan eerder nat en geven eerder kwaliteitsverlies bij hoge etmaaltemperaturen en veel zon." Vrijwel iedere tomatenteler wil in de aanloop naar het najaar  minder blad bovenin het gewas. Maar Moerman wil de vruchten juist goed bedekt houden tegen de zon. Misschien snijdt hij in september nog wel een blaadje halverwege de plant weg. "We hebben ook de voornachttemperatuur wat omhoog gehaald. Je moet bij Foronti  echt tegensturen om te grove vruchten te voorkomen."

Hoge productie

Moerman is tevreden met het nieuwe ras waarmee hij dit jaar uitbreidde van 0,5 naar 3 hectare. "In productie lopen we 2,5 kilo per vierkante meter voor op vorig jaar. Dat verschil is nu stabiel en zal wel zo blijven. Tot in mei gaven de vallende vruchten wel wat ergernis, maar vanaf juni is het helemaal voorbij." Het ras groeit goed en geeft gemakkelijke veel gewasvulling met lang blad. "Nadeel is wel dat hij gevoelig is voor kniktrossen. Dat zag je vorig jaar zelfs in de zomer. Nu is dat minder maar we gaan waarschijnlijk de laatste trossen toch weer beugelen."

Of registreer je om te kunnen reageren.