teeltgeluid

'Bij heet weer prikt Macrolophus eerder de vruchten aan'

Wouter Moerman werkt al naar het einde van de teelt toe met het grove vleestomatenras Foronti en het fijnere ras Kanavaro. Eind augustus gaat de kop eruit en in de laatste week van oktober worden de laatste tomaten geplukt. "Als je langer doorgaat valt de meerproductie tegen. Je hebt twee trossen meer maar moet er vijf weken langer voor stoken." Ook markttechnisch vindt hij vroeger stoppen een voordeel. "We hebben deels leveringsafspraken die eind oktober aflopen. Er zijn bij de onbelichte teelt niet veel telers die zo vroeg leeg gaan. De prijzen zijn meestal beter dan half november. En teelttechnisch is het erg plezierig want alle vruchten groeien nu nog goed uit. Voor het zwellen hebben ze licht nodig."

Lage ziektedruk

Een ander voordeel is dat het gewas minder te lijden heeft onder schimmeldruk omdat het kasklimaat nog gunstig is. "Maar we hebben sowieso helemaal geen Botrytis. In het voorjaar hebben we een keer preventief met Luna gedruppeld en net voor het koppen gaan we dat nog een keer doen." Qua plagen is het ook erg rustig. De Macrolophuspopulatie heeft hij wel een tikje moeten geven door twee keer te spuiten in 1 op de 10 rijen. "Er kwam een heet weekend aan en dan weet je dat ze eerder vruchten gaan aanprikken. Je kunt beter twee keer een beetje corrigeren dan een keer fors met het risico dat je tegen het eind in de wittevlieg loopt."

'Beslist geen 12 graden'

Lange tijd was er weinig aan het klimaat te regelen. "Het lucht stond dag en nacht volledig open. Maar sinds vorige week worden de nachten koeler en kun je weer wat gaan doen." De ramen liggen deze week  's nachts bijna helemaal dicht terwijl hij langzaam naar de dagtemperatuur van 19 graden stookt en er 's ochtends nog een buisje inhoudt. "Het mag beslist geen 12 graden worden want dan slaan zulke grote vruchten nat in de ochtend en gaat de kwaliteit hard achteruit."

Makkelijk grove vruchten

Moerman is tevreden met het nieuwe ras Foronti waarmee hij dit jaar uitbreidde van 0,5 naar 3 hectare. "In productie lopen we 2,5 kilo per vierkante meter voor op vorig jaar. Dat verschil is nu stabiel en zal wel zo blijven. Tot in mei gaven de vallende vruchten wel wat ergernis, maar vanaf juni is het helemaal voorbij." Het ras groeit goed en geeft gemakkelijke veel gewasvulling met lang blad. "Nadeel is wel dat hij gevoelig is voor kniktrossen. Dat zag je vorig jaar zelfs in de zomer. Nu is dat minder maar we gaan waarschijnlijk de laatste trossen toch weer beugelen." Omdat het ras gemakkelijk grove vruchten geeft heeft hij in week 32 een tros op 5 in plaats van 4 gesnoeid. Met 4 vruchten aan die tros zouden die de vruchten meer dan 300 gram kunnen worden. Grove vruchten kleuren moeilijker egaal door, slaan eerder nat en geven eerder kwaliteitsverlies bij hoge etmaaltemperaturen en veel zon."

Of registreer je om te kunnen reageren.