teeltgeluid

'Wortels lijken eerder verstikt te worden op ouder substraat'

"Ik verwacht dat het gewas de tropische hitte wel zal aankunnen, al is het natuurlijk nooit lekker", zei aubergineteler Tom Bos in Vierpolders halverwege vorige week. Op een bedrijf staat het gewas (ras Beyoncé) er groeizaam en krachtig bij. Op het andere hangen er meer vruchten aan en is de gewasstand generatiever. "We oogsten daar vlot door. Bij het tweede rondje in de week is de ondergrens voor te knippen vruchten verlaagd van 280 naar 260 gram."

Bos maakt zich wel wat zorgen over de aantasting van crazy roots op een van de twee bedrijven. "De gevolgen lijken heftiger dan andere jaren. Je moet nu oppassen dat de planten niet slap gaan en doffe vruchten gaan geven. Maar eigenlijk is de onbalans in de aangetaste planten het grootste probleem. Ik schat dat op die tuin 7 procent van de planten is aangetast."  Het lijkt erop dat wortels eerder verstikt worden dan vorig jaar. "Misschien komt dat doordat de wortels makkelijk groeien omdat we de perlietmatten, na stomen, voor het tweede jaar gebruiken." Om de watergift goed te houden laat Bos de druppelaars nu naast de pot rechtstreeks op de mat zetten. En natuurlijk gaat hij door met het doseren van waterstofperoxide in het gietwater om de Agrobacterium te bestrijden.

Veel water

De watergift start anderhalf uur na zonsopgang en stopt twee-en-half uur voor zonsondergang met een aantal drempels bij weinig licht. "Eigenlijk is het helemaal geautomatiseerd, maar je moet toch blijven opletten. Als het warm weer is en bewolkt moet je bijvoorbeeld goed oppassen dat je niet te weinig geeft."
Bij warm weer probeert Bos de etmaaltemperatuur te temperen door een langere voornacht aan te houden en in de ochtend meer te luchten. "Ik begin dan pas om 1.30 uur naar de dagtemperatuur te stoken, die bovendien op 19 in plaats van 20 graden staat ingesteld bij zonsopgang. Maar je moet wel altijd stoken om nat slaan te voorkomen, want de kas warmt nog snel op als de zon doorkomt."

Trips en nazetting

De biologische gewasbescherming verloopt over het algemeen goed doordat er voldoende natuurlijke vijanden rondstruinen en er nog nauwelijks wantsen zijn. Maar trips is wel een probleem. "We zijn hier omgeven door graanvelden die tegen het oogsten aanstaan. Bij 10 tot 15 tripsen per bloem moet je echt wat doen. We hebben daarom in week 28 een rondje Gazelle gespoten en gaan dat nog een keer herhalen."
Het gewas begint aardig vol te raken. "Beyoncé geeft langere zijtakken waar ook nazetting op plaats vindt." Om de paden open te houden laat Bos daarom geregeld de stengels tussen het gewas stoppen. Bovendien wordt overal een keer in de drie weken 'onderdoor' geknipt waarbij alle vruchten worden meegenomen en de lege takken worden verwijderd. "Al die fijne vruchten geven wel meer sorteerwerk maar  de kwaliteit van deze vruchten blijft zo wel goed."

Of registreer je om te kunnen reageren.