weblog

KCB: code geel voor paprika

Op de maandagmorgen van week 31 heb ik veel paprika bij een gerenommeerd bedrijf gezien, die uiteraard voor en in het weekend waren aangeleverd. Hier werd ik niet echt vrolijk van.

De paprika's stonden in de loods, klaar om verladen te worden. De eerste partij oranje paprika's die ik zag, was er meteen één met binnenrot, gemiddeld twee per doos. Deze informatie is teruggezet naar de plaats van levering. Na enkele goede partijen zag ik een partij groene met 10 procent bonte vruchten. Tot slot nog een partij met een prachtige basiskwaliteit, die tijdens oogst en sorteren geruïneerd was. 6 procent vruchten met een open beschadiging met daarop soms al rot. Open beschadigingen kwam ik overigens in de meeste partijen tegen en daarvoor geef ik code geel, gezien de ernst. Je moet je voorstellen dat veel van dergelijke partijen zo in de winkel staan of er onderweg naartoe zijn.

Tomaten deden het kwalitatief veel beter. Zowel losse ronde als trostomaten waren van goede kwaliteit en prima op kleur. Een partij trostomaten zat wel erg los aan de steel. De kleinere varianten trostomaten waren zelfs van heel goede kwaliteit.

Komkommers waren deze keer beter dan de voorgaande keren. Erg veel stamvruchten zag ik niet maar wel partijen mooie rechte komkommers van wellicht eerste rankvruchten. Deze presenteerde zich prima.

Van aubergines zag ik drie partijen waarvan de kwaliteit wat minder was dan de geweldige kwaliteit, die we de laatste tijd gewend zijn. Dit kwam door een incidentele zachte vrucht en door wat onderlinge verschillen in vorm en kleur. Alles echter nog ruim voldoende!

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) voert import- en exportinspecties van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten uit. Ook controleert het de kwaliteit van de verse groente en fruit die binnen Nederland wordt verhandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.