teeltgeluid

‘Iets luchtiger telen’

Het gewas van de gele paprika bij Michiel Koolhaas in Bergschenhoek stond heel generatief, maar is inmiddels dik en sterk geworden.

Er staat nu een gewas dat een omslag naar echt zomers weer aan kan. Tot nu toe is het nog niet nodig geweest om te schermen tegen te felle instraling. "We hebben nog geen brandplekken gezien." Krijten doet hij sowieso nooit.

Vanwege iets meer rek in het gewas moest er afgelopen periode iets meer tijd in top- en draaiwerk gestoken worden.

Hozeriger

De zetting en productie zijn wat uit het ritme geraakt. "Het is hozeriger geworden. Afgelopen weken hebben we enorm veel zetting gehad. De productie komt niet zo gelijkmatig meer."

Met een gunstige prijsvorming, samen met een verwachting dat er na een periode van geringere aanvoer weer overal meer gesneden zal gaan worden, is er flink geoogst. "We hebben even gas gegeven, om te zorgen dat we er zo veel mogelijk van af konden halen."

De vruchten worden dit jaar erg grof.

Buiten vochtiger

Aan temperatuurinstellingen wordt in de nacht 18 graden Celsius aangehouden, om bij zonop weer op 20 graden te zijn. Op de middag kan dat verder oplopen naar 25 graden Celsius. "We gaan niet meer naar de 26 graden. Omdat het buiten iets vochtiger is geworden, gaan we iets luchtiger telen."

Met scherp zonnig weer verlaagt hij de druppel-EC overdag naar 2,0 mS/cm, zodat het gewas voldoende water kan opnemen. Gemiddeld zit de EC op 2,3.

Effect spuiten afwachten

Het gewas staat er gezond bij. Er is weinig uitval. Binnenrot geeft geen problemen, wat mede bevorderd is door het mooie voorjaar. Bij de plagen is Altacor gespoten tegen rupsen. "Het resultaat moet ik nog afwachten. Dat is nog even spannend. Ik heb nog geen ervaring met dat middel. Maar je probeert wat te vinden dat helpt en toch zachter is voor de biologie. En je wilt ook af kunnen wisselen met Steward."

Tegen luis is Plenum gespoten. Voor de rest is het rustig met de plaagdruk. "Spint is redelijk onder controle. We hebben wel regelmatig Phytoseiulus uitgezet."

Of registreer je om te kunnen reageren.