teeltgeluid

'Aubergineplanten smachten naar koudere nachten'

"De weekproductie loopt nu best wel terug van de 2 kilo per vierkante meter naar 1,7 à 1,8 kilo per vierkante meter", zegt aubergineteler Piet van Onselen in 's-Gravenzande.

De productiedaling is een gevolg van twee factoren. "We hebben een maand geleden een donkere week gehad met minder en minder goede zetting en we hebben nu veel te warme nachten waardoor de vruchten minder uitgroeien." Omdat overal de productie lager ligt, zijn de prijzen deze week weer omhoog gegaan. "Ik verwacht ook niet dat er nog weken van boven 2 kilo per vierkante meter zullen komen."

Wat 'slijterig' gewas

Het gewas staat er door de warmte wat 'slijterig' bij. "Onderin zie je een geel blaadje, dat is ook wel een eigenschap van het ras Bartok. Maar de bovenste helft is mooi groen. Er staat een goede, niet zo sterke kop op, maar dat vind ik niet erg. Het gewas is zo makkelijker generatief te houden. In augustus zie je toch gauw de groei toenemen." Door de warme nachten treedt er wel wat roodverkleuring op, maar dat levert niet al te grote problemen op. "We hebben geroutineerde sorteerders aan de draaitafels staan die ongeveer 20 procent wat lichtere vruchten bij elkaar in de dozen doen, zodat je een mooie homogene kleursortering houdt. Maar het gewas smacht naar koudere nachten. Dan gaan de zetting en de uitgroei toch een stuk makkelijker."

Ramen open

De hele nacht staan de luchtramen ingesteld op 16 graden. Maar de kastemperatuur blijft daar ver boven. In de nacht van afgelopen dinsdag op woensdag kwam de kastemperatuur eindelijk weer eens op 18 graden. Pas om 5 uur gaat de ingestelde ventilatietemperatuur naar 19 graden terwijl er een minimumbuis inkomt om de buffertank tot 10 uur zoveel mogelijk leeg te stoken. In de middag wordt nog wel wat 'gepot', maar niet zo extreem meer als in het voorjaar. "Als het buiten 25 graden is en binnen 28 graden, dan staan de ramen nog best ver open."

Voorsprong verspeeld

Hoewel er nog heel wat gedoseerd wordt haalt de CO2-concentratie in de kas geen hoog niveau. "Tussen 11 en 16 uur zien we een concentratie van 340 tot 380 ppm. Dat vind ik te laag. Het is zeker 50 ppm lager dan een jaar geleden onder dezelfde omstandigheden. Er wordt door installateurs hard gezocht naar de oorzaak maar die hebben we nog niet gevonden." Die lagere concentratie zou wel eens een van de redenen kunnen zijn voor een enigszins tegenvallende productie. "De voorsprong in productie van 2,5 kilo zijn we langzaam kwijt geraakt."
Door het groeizame weer in het voorjaar is het gewas langer dan vorig jaar. "We blijven tot september iedere maand toppen, maar dat voorkomt niet dat de kop ruim boven de draad uitkomt. We komen nu al een halve week eerder terug met draaien zodat de kop niet aan de verkeerde kant van de gewasdraad komt."

Zwarte trips

In de gewasbescherming zijn er weinig problemen. "We hebben wel last van zwarte trips gehad. Die lijkt ieder jaar weer vroeger te komen en heftiger te worden. Waar hij vandaan komt weten we niet. Er zijn hier geen gras- of graanvelden in de buurt. Gelukkig is hij minder gauw schadelijk dan Californische trips, maar uiteindelijk krijg je er toch ook lichte puntjes van onderaan de vruchten. " Anders dan de Californische trips wordt de zwarte trips niet opgeruimd door swirskii-roofmijten. Daarom heeft hij op de helft van de tuin een keer met Tracer gespoten. "Daar krijgt swirskii wel een tik van, maar ik durfde dat wel aan omdat het gewas nog schoon is van wittevlieg." Orius zou de zwarte trips wel aanpakken. "In verband met Mucor heb ik nooit Orius willen inzetten. Maar misschien moet ik het volgend jaar toch maar eens proberen."

Of registreer je om te kunnen reageren.