teeltgeluid

'Chloor is eigenlijk het enige dat goed werkt tegen crazy roots'

"Het gewas staat nu weer lekker te groeien, de stengel heeft een mooie dikte en de kop is weer een stuk generatiever", stelde Johan Noordermeer in Hellevoetsluis de stand van cocktailras Brioso vorige week tevreden vast.

Een maand geleden is de aantasting door overmatige wortelgroei snel toegenomen. Dat werd ook steeds duidelijker zichtbaar aan het gewas: grovere bladeren, een volle kop van de plant en trosjes die er wat moeilijker uitkwamen. "Ik heb in een keer vier bladeren uit de kop van de planten met crazy roots verwijderd en zit er bovenop om de hoezen van aangetaste substraatmatten open te snijden. Het licht remt dan de wortelontwikkeling. Ik heb al een paar keer een rondje gedaan." Het hele jaar al druppelt Noordermeer waterstofperoxide bij. "Belangrijk is dat er weer een toelating voor chloor komt. Dat is eigenlijk het enige dat goed werkt tegen crazy roots."

Weinig blad aanhouden

Vorig jaar kwam hij voor het eerst crazy roots tegen, pas na de zomer. Dit jaar zag hij half april al de eerste verschijnselen en is de besmetting snel uitgebreid.  "Achterin de kas is 10 procent besmet, voorin zijn er vakken met wel 30 procent besmette matten. Maar ik heb het idee dat het nu niet verder uitbreidt."  Hij houdt 11 tot 12 bladeren per stengel aan. "De kleurende tomaten mogen niet in het blad hangen." Bij het indraaien haalt hij elke week een blaadje uit de kop. Bovendien wordt bij een aparte werkgang een blad bij de derde tros van boven weggehaald. "Dat gaat vrij snel dus het kost weinig extra arbeid."

Generatief sturen

De teeltmaatregelen hebben een goede uitwerking op het gewas gehad. "De bladeren zijn minder grof, het is bovenin de kop minder vol en de trossen komen er lekkerder uit en buigen goed." Ook met het klimaat probeert hij flink generatief te sturen. De dag- en nachttemperaturen liggen ver uit elkaar. Overdag is een piek van 28 graden mogelijk terwijl de voornacht staat ingesteld op 13 graden plus maximaal 1 graad op lichtsom. "Door overdag flink temperatuur te maken kwam ik in week 26 op een etmaaltemperatuur van net onder 21 graden." De nanacht staat op 16,5 graden plus 1 graad lichtverhoging. Vanaf 4.30 uur gaat de ventilatietemperatuur naar 16,5 graden voor de ochtenddip. Vanaf 7.45 uur wordt dat 21,5 graden en vanaf 10.30 uur mag de temperatuur doorstijgen naar 22,5 graden plus 4 graden lichtverhoging.
Vanaf 8 uur staat de wkk op deellast te draaien voor de CO2-voorziening. "De buffer begint al aardig vol te raken maar tot nu toe kan ik de warmte nog aardig kwijt." In de vroege ochtend staat er bij donkerder weer wat langer een buisje van 30 graden in en na middernacht mag er op vocht ook een minimumbuis inkomen. Zo gebruikt hij wekelijks 0,4 tot 0,45 kuub gas per vierkante meter.

Stabiele productielijn

Dit jaar is het erg rustig met ziekten en plagen. "Botrytis is er niet. Witte vlieg komt wat opzetten, maar er zit ruim voldoende Macrolophus om dat tegen te houden. Ik heb  alleen een keer wat tegen rupsen gebruikt en dat heeft goed geholpen."

De trossen snoeit hij nog steeds op -1. Dat betekent dat ze gemiddeld 10 vruchten hebben. "Het gemiddeld vruchtgewicht is nu rond 40 gram, precies wat ik wil." De doorkleuring is goed en de kwaliteit super. De productie ligt al weken rond 1,5 kilo per vierkante meter. "Die stabiele lijn bevalt me wel. In week 21 is de zetting wat minder geweest dus mogelijk komt er de komende week een kleine dip in de productie, maar als het warm wordt zal dat ook wel meevallen."

Of registreer je om te kunnen reageren.