teeltgeluid

laatste update:10 jul 2014

‘Vocht ’s nachts terug op peil’

“De koptros is generatief. De ontwikkeling van het gewas is heel mooi.”

De planten bij Geert Koot in Poeldijk staan goed in balans. "Eigenlijk al het hele jaar door. We hebben het klimaat mee gehad."

De 18e tros bloeit, en hij is van de 11e tros aan het oogsten.

Goede zetting

De zetting blijft goed doorgaan. "We hebben nog geen echt heel extreem weer gehad, met laag vocht. Dat is voordelig voor de zetting." De luchtvochtigheid kan 's nachts steeds goed terug op peil komen. Ondanks soms warme dagen kan de plant daardoor altijd weer voldoende herstellen. "We zien nog geen slijtage in het gewas. Elke tros is nog raak, zodat je altijd makkelijk zes tomaten aan kunt maken. De regelmaat zit er goed in."

"Met zo'n overgangsdag naar veel zon, na twee donkere dagen, zag je wel eens een slap kopblaadje na het draaien en het eruit halen van een grotere dief, maar qua zetting en tros heeft het gewas daar geen problemen mee gehad."

Vruchten in grover segment

Het gemiddeld vruchtgewicht is toegenomen. "We hebben het hele jaar gestuurd op het middentros segment, maar dit is de eerste week (week 25) dat de vruchten daarvoor te grof worden. Je gaat richting 135 gram en daarboven. Dat zal vier of vijf weken gaan duren. Begin augustus worden ze wel weer fijner, en kun je terug naar het middenblok.

Rond week 26 worden vruchten altijd wat grover, waarbij Foundation net iets grover is dan een standaard trostomaat in het middensegment."

Generatief genoeg

De stabiliteit in de weersomstandigheden en de groei zorgen dat het gewas werk ook in een vast ritme zit. "Vanaf begin mei zijn het alleen de vaste standaard werkzaamheden. We hebben er geen blaadjes tussenuit gehaald. Het groeide steeds generatief genoeg, zodat we dat niet hoefden te doen."

De enkele buitjes tussen het zonnige weer weten het water in het bassin net op peil te houden. "Zodat we niet alleen osmosewater hoeven te geven, al draait de osmose al wel vrij veel."

Klimaatinstellingen

De voornacht staat begin week 25 ingesteld op 15,5 graden Celsius. Deze gaat om 20.00 uur in en loopt door tot 23.30 uur. Dan volgt de nanacht van 17,5 graden met 1,5 graad lichtverhoging. Bij zonop is de temperatuur op 18 graden Celsius en overdag is dat 20,5 graden met 4 graden lichtverhoging. "Dat houden we vast tot 20.00 uur en gaan dan langzaam weer naar beneden."

Met watergeven wordt 's morgens begonnen met 3,1 EC. Tussen de 400 en 700 Watt instraling gaat daar 0,6 EC van af, zodat de gift naar 2,5 EC gaat. De EC in de mat is het hele jaar door al rond de 5,5. De pH blijft ook steeds stabiel, rond 6,5. Hij geeft een pH van 5,2 mee.

Macrolophus nog niet op sterkte

De biologische bestrijding verloopt voorspoedig. "We hebben een keer gespoten tegen de rupsen, maar voor de rest is er nog niet bestreden."

"Elke week, tot week 21, hebben we Encarsia uitgelopen. Daarna zijn we begonnen met een mix van Encarsia en Eretmocerus. Dat houden we vol tot de Macrolophus op sterkte is, wat nu nog niet het geval is. Het hele jaar door kom je wittevlieg sporadisch tegen, maar het is geen probleem."

Of registreer je om te kunnen reageren.