teeltgeluid

'Veel energie bespaard maar geen productievoordeel'

"De groei van het gewas komt uit een diep dal. Door de hoge plantbelasting en het wisselende weer was het gewas te schraal geworden", zei Peter van Bree in Meijel vorige week. Hij teelt het ras Lyterno, een 100-grams trostomaat.

"Dit ras is erg gevoelig voor minder licht." Door vlakker te stoken knapt het gewas nu snel op. Ook de zon en de fors gedaalde plantbelasting helpen daarbij. "We  hebben weken van 2 kilo per vierkante meter achter de rug, dat is best veel voor dit ras. Maar de totaalproductie blijft ver achter bij andere rassen, dus we moeten het hebben van een forse meerprijs. Maar dat valt niet mee in zo'n jaar als dit."

Wind uit de kas houden

Vorige week hingen er nog 160 vruchten per vierkante meter. De kwaliteit van trossen en vruchten is 'perfect'. Alle trossen worden op zes gesnoeid. De productie gaat gelijk op met normale jaren ondanks het mooie voorjaar. "We hebben veel energie bespaard, maar we hebben geen productievoordeel gehad omdat het trager gaat met minder buisverwarming ."
In de donkere week 22 realiseerde Van Bree een gemiddelde etmaaltemperatuur van 18,9 graden. Tot halverwege vorige week was dat 20,4 graden. Om het gewas te sparen houdt hij de wind zoveel mogelijk uit de kas. In de namiddag spaart hij ook vocht en loopt de temperatuur gemakkelijk op. De voornacht  staat op 15 graden ingesteld. De nanacht begint om 2 uur en wordt langzaam opgebouwd naar 18 graden. Vanaf 3 uur komt er een minimumbuis in van 45 graden om het gewas te activeren. Na 7 uur gaan de ramen gemakkelijk open.

Meer Encarsia uitgezet

In de ochtend geeft hij gemakkelijk water. "Dit ras heeft veel water nodig, zegt ook Rijk Zwaan. We sturen hem op ec. De mat-ec wil ik net onder 4 houden." Overdag haalt hij een drain van 30 procent. In de nacht probeert hij 8 a 9 procent in te teren. Zo nodig geeft hij in de avond handmatig nog een druppelbeurt.
De gewasbescherming verloopt erg vlot. "We hebben alleen een beetje last van rupsen gehad die we met Runner moesten corrigeren." Vanaf het begin was er wittevlieg aanwezig maar die zijn goed onder controle gebleven door Encarsia en Macrolophus. "Ik heb wel meer Encarsia uitgezet dan andere jaren omdat Macrolophus traag op gang kwam. Die zie je nu pas goed opkomen." Ook Botrytis is geen enkel probleem. "We hebben het nog helemaal niet gezien."

Of registreer je om te kunnen reageren.