teeltgeluid

‘Vaker rond met oogsten’

Peter Boekestijn in De Lier vindt het teelttechnisch een makkelijk seizoen. “Het staat netjes in balans met dat mooie weer. Geen last van rottigheid.”

"Ik merk wel dat ongedierte meer druk geeft. Tegen luis heb ik al twee keer in moeten grijpen, en tegen rupsen ook al twee keer volvelds. Toch zijn problemen met die plagen nog makkelijk op te lossen. Met wittevlieg is dat lastiger. Er zijn een acht-tal haardjes die vrij moeilijk onder controle te houden zijn. Het is lastig om die helemaal schoon te krijgen."

Hij probeert veilige correctiemiddelen te gebruiken om de biologie te sparen. Die lijkt inderdaad weinig hinder van de Plenum te hebben, maar de wittevlieg is er ook niet goed mee weg te krijgen. "Je ziet wel poppen van Encarsia en Eretmocerus. Die beginnen nu wel wat op te komen."

Frequenter oogsten

De grofheid van de geoogste vruchten valt mee. Hij weet tussen de 320 en 370 gram te blijven. "Maar ik ben wel naar twee keer per week gegaan met oogsten. Dat komt het aantal stuks en de zetting heel erg ten goede." De iets hogere oogstfrequentie is nodig om de vruchten qua grofheid onder controle te houden met zo veel groeisnelheid van het gewas. Alleen met een week donkerder weer ging hij weer terug naar 5/3 oogstrondjes in de week.

De gunstige weersomstandigheden zijn duidelijk van invloed op de productie. "De kilo's zijn in vergelijking met voorgaande jaren erg hoog."

Natslaan voorkomen

Met donker weer lucht hij de hele dag o p20 graden Celsius. Op een redelijk mooie dag laat hij de temperatuur overdag vrij vlot naar de 26 tot 27 graden klimmen. Dat houdt hij vrij vlak vast tot 3,5 uur voor zononder. "Boven de 400 tot 500 Watt, als het scherpste van de zon er nog niet af is, moet je de 30 tot 31 graden nog niet op gaan zoeken."

De voornacht staat op 15 graden Celsius ingesteld. "Het ras Beyonce staat erom bekend dat het wat gevoeliger is op een smeultje. Daarom zorg ik wel dat ik op tijd, een uur voor zonop, weer op de 20 graden ben aangeland, zodat het gewas niet nat kan slaan."

Met donkerder weer hij 2,8 EC aan voeding mee. Met lichtere weken is dat 2,5 EC. De EC in de mat zit continu rond de 3 tot 3,5 EC.

Of registreer je om te kunnen reageren.