teeltgeluid

‘Met brandertje langs de kop’

Het gewas van de 5 april geplante Laureen bij kwekerij De Springplank in Dongen is even wat leger komen te staan, maar inmiddels hangt er al weer een aardige snee.

Het gewas is aardig vol aan het worden, maar behalve een rondje toppen wordt er geen extra gewaswerk voor verricht.

Harry Vollering: "Het gewas staat ook een beetje houterig. Dat heeft er misschien ook mee te maken dat we regelmatig hebben moeten spuiten tegen wittevlieg. Dat zit er aardig in. We gaan met een brandertje langs de koppen om de ergste plekken schoon te branden."

Spint zit er ook, maar de Feltiella weet die onder controle te houden.

Rustig stoken

Met het ras Laureen wordt redelijk rustig gestookt, met een nacht- en dagtemperatuur van 18 en 20 graden Celsius. De kwaliteit en sortering zijn mooi. "Je mag dus niet klagen, maar eigenlijk vonden we ze iets té mooi. Ik had liever een komkommertje meer gehad, in plaats van het extra hoge drogestof gehalte van nu."

Spint

In de andere kas is de stam net leeg van een latere planting, en is de eerste ranksnee er af. "daar mag het gewas nu best een beetje groei hebben." Na de tussenplanting zit er best de nodige spint.

Wittevlieg is een wat minder probleem dan in de achterste kas, waar toch vanuit de eerste belichte teelt wat meer van deze plaaginsecten zijn meegekomen. "In deze latere planting gaan we er niet met een brandertje langs."

De klimaatinstellingen zijn in deze productiefase vrijwel helemaal door gekopieerd vanuit de andere afdeling met het oudste gewas.

Of registreer je om te kunnen reageren.