teeltgeluid

laatste update:15 jul 2014

‘Omslag van generativiteit naar groei’

Bij Zwingrow in Honselersdijk is het goed merkbaar dat oranje paprikarassen gekenmerkt worden door hun makkelijkere gewasgroei.

Bart van der Valk: "Je ziet het gewas de afgelopen weken omslaan van generatief naar groei. Eerst moesten we alles uit de kast halen om er voldoende groei in te houden, maar met dit warme weer moet je juist alles doen om het voldoende generatief te houden.'

De warme nachten helpen niet mee om zetting te krijgen, en de in de afgelopen periode afgenomen plantbelasting weer toe te laten nemen.

"Het is dus goed opletten en veel achter de computer zitten. Zomer-instellingen erin zetten, met vlot luchten in de ochtend. En voldoende water geven. Aan de drain-EC kun je al veel zien wat er gebeurt: als die oploopt, gaan we wat meer druppelen. En we willen per dag meer dan 30 procent drain. En als die in de middag even aantrekt tot 50 of 60 procent, is dat geen probleem."

Naar de voornacht toe wordt er voor het eerst weer afgelucht, om zo goed mogelijk de nagestreefde voornachttemperatuur te bereiken. "Die 16,5 graden voornacht die je wilt bereiken, is nu al soms lastig te behalen door de warmere buitenomstandigheden."

Hoge intensiteit zon

Het is opletten voor hoge instraling. "Die intensiteit van de zon kan heftig zijn. De instraling kan zo naar de 900 watt toe knallen. Dan moet je op tijd zijn met het scherm, want voor je het weet heb je al schade in het gewas. Het scherm sluiten staat nu ingesteld op 750 watt. Zo proberen we zonnebrand te voorkomen." Het helpt ook tegen ongelijkere doorkleuring, door te voorkomen dat één zijde van de vrucht versnelt afrijpt door langdurig meer intense zon dan aan de schaduwzijde.

Luis beheersen blijft uitdaging

Bij de plagen is luis onder controle, al vormt die al vanaf vroeg in het jaar wel een uitdaging. "Luis vraagt de meeste aandacht. Maar de biologie pakt het goed op. Ik kwam pas ook al spontaan larven van lieveheersbeestjes van buiten tegen."

Spint is ook opkomend. "De komende weken zal dat spannender worden." Op spintplekken wordt extra Phytoseiulus persimilis ingezet. Er is ook al volvelds geïntroduceerd.

Rups is heel minimaal aanwezig.

Of registreer je om te kunnen reageren.