weblog

1 reactie

Nu tuinbouwgrond kopen?

De waarde van glastuinbouwgrond gaat er in recente verkopen van bedrijven niet op vooruit. Een gouden kans om in te stappen?

Het moet wel een beetje ondankbaar zijn voor die belangenbehartigers, die zo hebben geknokt voor elke hectare tuinbouwgrond. Dat leek hard nodig, toen er nog grote woonwijken op de tekentafel stonden, waarvoor kassen moesten wijken. En toen om het even welk bedrijventerrein voor de meeste wethouders interessanter leek dan land waar groente of fruit op groeide.

Maar nu blijkt tuinbouwgrond, zelfs met een glastuinbouwbestemming erop, helemaal niet meer zo aantrekkelijk. Bij openbare verkopen van mooie glastuinbouwpercelen komt de prijs bijna niet boven die van standaard agrarische grond uit, tussen 6 en 10 euro per vierkante meter. Da's nog even wat anders dan de 200 gulden per vierkante meter die ooit in het Westland de piekprijs voor mooi gelegen glastuinbouwgrond was.

Met die oude grondprijzen van voor de crisis werd lang gerekend als het ging om de berekening van het onderpand achter een financiering. Dat er nu bedrijven in de verkoop gaan, omdat de bank er de stekker heeft uitgetrokken, maakt die berekening er niet gunstiger op. Want de grondprijzen gaan nu alleen maar verder omlaag.

Een gouden kans voor wie nog wat middelen heeft? De gok dat (glas)tuinbouwgrond weer meer waard gaat worden zou een niet zo heel onzekere moeten zijn. Als we althans de verhalen geloven die de huidige belangenbehartigers afsteken: de tuinbouw als het Nederlandse antwoord op de wereldproblemen van de 21ste eeuw. Of kan de investeerder in tuinbouwgrond langzaam aan vermoeden dat al die wel voor glastuinbouw bestemde, maar er niet altijd ook voor gebruikte grond aan een winstgevende herbestemming toe is?

Eén reactie

  • R van den Ende

    Wat wil je doen met de grond? Het zal nog jaren duren voordat iedereen het gat van de afgelopen tijd heeft weggewerkt. Als dat al gaat lukken. Al die tijd heb je grond liggen waar niks mee wordt gedaan = renteverlies. Nu is de rente misschien niet hoog. Maar wanneer krijg je rendement? Ik denk zelf dat er andere bestemmingen gegeven moeten worden aan tuinbouwgrond buiten de grote tuinbouwgebieden. Als het dan misschien weer schaars wordt gaat de grondprijs vanzelf weer omhoog en wordt het weer interessant om te herstructureren. Alleen dan ontstaan er weer goede gebieden met toekomst. Veel bedrijven zijn nu verouderd en aan vervanging toe. Maar niemand zal in deze tijd de buren erbij (kunnen) kopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.